Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Najslávnejší autor drsnej severskej krimi priznal svoju slabosť: Po prvýkrát prehovoril o svojej traume

Jo Nesbo Zobraziť galériu (2)
Jo Nesbo (Zdroj: TASR Andrej Galica )

NÓRSKO - Celosvetovo uznávaný spisovateľ najbrutálnejších detektívok, Jo Nesbø, priznal svoj strach. Nahlas prehovoril o svojej traume z detstva, ktorá ho sprevádzala celý život a do značnej miery ovplyvnila aj jeho tvorbu.

Jo Nesbø, jeden z najúspešnejších spisovateľov 21. storočia prvý krát prehovoril o svojom traumatickom zážitku. Rozhovor poskytol francúzskej agentúre AFP.

57 ročný Nór sa vo svojoj brandži presadil tým, že vo svojich knihách detailne opisuje kruté násilie a drsné krvavé scény. Doteraz však nikto netušil, že Jo Nesbø sa inšpiroval svojim detstvom.

Najslávnejší autor drsnej severskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR Andrej Galica )

„Keď som bol ešte malý, moja matka ma poslala do pivnice pre zemiaky. Uvedomoval som si, že ak by som utekal, trvalo by mi to len 20 sekúnd. No za tých 20 sekúnd v tme som mohol skôr napísať hororový román. Na polici nad zemiakmi som videl sedieť žltého muža. Vedel som, že tam nebo a odohráva sa to len v mojej predstave, ale neskôr som si bol istý, že som ho už niekedy videl. Vystrašil som sa,“ popísal svoju skúsenosť Jo Nesbø.

Okrem toho, slávny spisovateľ vynikal aj v škole. Učitelia to s ním nemali zrovna najľahšie.

"V škole sme mali napísať sloh na tému Pekný deň v lese. No z môjho výletu sa z lesa nikto nevrátil živý. Môj učiteľ si zavolal moju matku a opýtal sa jej, čo sa to so mnou deje a či je všetko v poriadku, " povedal Jo Nesbø.

Najslávnejší autor drsnej severskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR Andrej Galica )

Spisovateľ sa ďalej priznal, že vo svojom súkromí vôbec nepozerá hororové filmy. Má ich dosť vo svojej predstavivosti. "Nedívam sa napríklad na žiadne hororové filmy. Možno preto, že to, čo sa deje v mojej predstavivosti, keď píšem, je častokrát oveľa horšie, než to, čo sa deje vo filmoch,“ vysvetlil Jo Nesbø.

Do jeho fiktívnej postavy drsného detektíva prenáša všetky svoje skúsenosti a hororové predstavy. Harry Hole sa tak stal legendárnym knižným hrdinom pre mnohých čitateľov. Ľudia ho zbožňujú, Jo Nesbø už predal vyše 34 miliónov svojich detektívok, ktoré sú dostupné zhruba v 40 jazykoch.

Jeho najnovším dielom je detektívka Torst, v našich kníhkupectvách dostupná pod názvom Smäd.

V sfilmovanej podobe si nadšenci Jo Nesbøa môžu vychutnať film Snehuliak, ktorý sa uvádzal v októbri tohto roka. V kinách ho videlo vyše 100 tisíc ľudí.

Viac o téme: Jo NesboSeverská krimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu