Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Číňania predávajú turistom ohavné kľúčenky: Ochrancovia zvierat sú zhrození

Čínske Zobraziť galériu (2)
Čínske "kľúčenky pre šťastie" (Zdroj: deccanchronicle.com)

XIAMEN - Nie nadarmo sa hovorí, že v Číne sa dá kúpiť všetko. Dokonca aj živá kľúčenka. Číňania vyrobili pre turistov špeciálne „kľúčenky pre šťastie,“ ktoré poburujú celý svet. Ochrancovia zvierat sú v koncoch.

Jedna kľúčenka pre šťastie stojí okolo 15-20 yuanov, čo je v prepočte zhruba 2-3 eurá. Za pár drobných si teda môžete odniesť plastové vrecko, naplnené vodou v ktorom bude plávať maličká korytnačka, rybička či salamandra. Ozdobiť si ním môžete tašku či mobil.

Ohavné VIDEO Číňania predávajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: deccanchronicle.com)

Číňania tvrdia, že každé vrecúško obsahuje dostatok vody, živín a kyslíka. Kľúčenka má životnosť pár mesiacov, potom zvieratko zomrie.

Doktor Samuel Walton z Universiti Malaysia Terengganu má na tieto kľúčenky iný názor. „Vo vode vo vrecúšku je pomerne dosť kyslíka a živín, ale nečistoty z ich vylučovacej a dýchacej sústavy sú toxické a zabijú ich. V konečnom dôsledku sa otrávia amoniakom,” hovorí doktor.

Ohavné VIDEO Číňania predávajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: deccanchronicle.com)

Vo desivom videu, kde čínsky obchodník predáva tieto živé „kľúčenky pre šťastie“ vidno, ako sa zvieratká snažia dostať von z vrecka. Sú doslova uväznené a trápia sa.

Proti ohavným čínskym suvenírom bolo spísaných už niekoľko petícií. Týranie zvierat však bolo zamietnuté. Online petíciu popísalo zhruba 10 tisíc ľudí, potrebných však bolo 25 tisíc podpisov. Tento spor sa neúspešne rieši od roku 2011, kedy o ohavnej praktike informovala CNN. 

Viac o téme: Živé príveskyČínske kľúčenky pre šťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu