Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ohromujúci pohľad na zemskú atmosféru v roku 2017: VIDEO putovania zúrivých hurikánov

Unikátny pohľad na zemskú atmosféru s hurikánmi Zobraziť galériu (3)
Unikátny pohľad na zemskú atmosféru s hurikánmi (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - NASA zverejnila úžasnú počítačovú simuláciu mapujúcu pohyb hurikánov, ktoré sa prehnali nad Atlantikom a zasiahli pobrežie Ameriky od augusta do septembra tohto roku. Na záberoch vidno hurikány Harvey, Irma, Jose, Maria a Ofélia. Video zároveň poskytuje jedinečný pohľad na to, ako sa atmosféra nabitá časticami prachu, dymu a soli postupne šírila do celého sveta.

Počítačová simulácia poskytuje jedinečný pohľad na pohyb zúrivých hurikánov. Ich putovanie ponad Atlantik je zachytené vďaka zvýšenej hladine soli, prachu a dymu, vďaka čomu môžeme sledovať ich jednotlivé prúdenie v atmosfére. Séria ničivých hurikánov síce najviac zasiahla pobrežie Ameriky, ale tieto častice sa postupne vďaka vetru dostali do všetkých častí zemegule.

Ohromujúci pohľad na zemskú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Počítačové simulácie pracujúce pomocou systému Goddard Earth Observing System (GEOS) patria do skupiny matematických modelov, ktoré umožňujú vedcom zistiť, ako prebiehajú jednotlivé procesy v atmosfére. Zverejnená simulácia zachytáva oblasť Atlantiku od 31. júla a mapuje pohyb atmosféry do 1. novembra 2017, čiže presne v čase, keď sa danou oblasťou prehnala séria hurikánov.

Ohromujúci pohľad na zemskú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Prostredníctvom záberov je teraz možné sledovať, ako sa obrovské búrky postupne premiestňujú od západu cez Atlantický oceán a zasahujú pobrežie Ameriky. Zároveň jasne vidieť, ako tieto živly prenášajú časti prachu do ostatných častí zemegule. Týmto spôsobom sa napríklad piesok zo Sahary absorbovaný v dažďových kvapkách dostal až do oblasti Mexického zálivu. Hurikán Ofélia, ktorý je na záberoch zachytený ako posledný, síce vznikol pri západnom pobreží Afriky, ale putoval na východ. Zasiahol pobrežie Veľkej Británie a Írska, kde dopravil nielen saharský piesok, ale aj dym z obrovských požiarov v Portugalsku. 

 

Viac o téme: HurikánAtlantikNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu