Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Turecku objavili staroveké tabuľky: Pomôžu nájsť stratené mestá, o ktorých svet netušil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: The Trustees of the British Museum)

KAYSERI - Hlinené tabuľky zo starovekej Asýrskej ríše pomôžu archeológom odhaliť, kde sa nachádza jedenásť "stratených miest". Keď sa tak stane, zrejme to úplne zmení spôsob, ako v súčasnosti vedci nazerajú na túto starovekú civilizáciu.

Výskumníci z Harvardovej univerzity na čele s expertom na asýriológiu, Gojkom Barjamovičom, analyzovali tabuľky z pálenej hliny, ktoré boli objavené v tureckej provincii Kayseri. Dovedna ich má byť až 12-tisíc. Klinovým písmom sú na nich zachytené informácie o obchodných transakciách, zmluvách, účtovníctve, ale aj sobášne listy.

Archeológovia objavili archív starý tri tisícročia: Našli v ňom tajné odpovede

Vedci pomocou matematických modelov založených na cene tovarov a toho, ako často tovar cestoval medzi obchodnými uzlami, vystopovali polohu starovekých miest. Taktiež sa im podarilo zrekonštruovať ekonomické siete tovaru ako vlna, víno či cenné kovy v Anatolskej plošine v období zhruba dvetisíc rokov pred naším letopočtom. 

Archeológovia takýmto spôsobom identifikovali už pätnásť miest, ktoré zároveň už aj našli, a jedenásť, ktorých polohu zatiaľ ešte nepoznajú. Veria, že sa vďaka týmto objavom zmení spôsob nazerania a chápania Asýrie, informoval denník The Washington Post na svojich stránkach. 

Starovekí obchodníci sa v dnešnom Turecku usadili pred štyritisíc rokmi a obchodovali hlavne s cínom a látkami. Jedna z tabuliek zaznamenáva spomienku obchodníka, ktorý na ňu napísal: "Stretol som sa s kráľom v Ninasse, ale nekúpil odo mňa ani jednu látku."

Viac o téme: TureckoStratené mestoArcheologický objavAsýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu