Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celý život ste si zle umývali ovocie: TAKTO sa pred jeho jedením zbavíte pesticídov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MASSACHUSETTS - Pred konzumáciou ovocia ho zvykneme umyť pod tečúcou vodou. Ale sú aj takí, ktorí hygienu veľmi neriešia a stačí im vyleštiť si jablko o tričko, prípadne ho pretrieť rukou. Odborníci ale najnovšie upozorňujú, že týmto spôsobom sa tak akurát nanajvýš zbavíte prachu, pretože na niektoré zlúčeniny pesticídov, ktoré sa vstrebávajú do plodov ovocia, ani voda nestačí.

Používanie pesticídov je pri pestovaní plodín bežnou praxou už niekoľko desaťročí. Odolnosť chorôb a škodcov je však nim stále vyššia, a preto sa neustále vyvíjajú agresívnejšie a účinnejšie prostriedky na ochranu plodín. Na povrchu ovocia preto po umytí vo vode zostávajú mnohé z ich zlúčenín. Vedci z American Chemical Society však prišli s jednoduchou metódou, ako sa týchto nežiaducich chemikálií zbaviť. Postačí nám obyčajný roztok sódy bikarbóny.

Celý život ste si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa výsledkov štúdie je sóda veľmi účinná. Po použití jednopercentného roztoku zmizlo z povrchu testovaného jablka až 80 percent fungicídneho prípravku s obsahom thiabendazolu. Účinok sódy bol ešte vyšší v prípade insekticídneho prostriedku, ktorý obsahoval fosmet. V tomto prípade klesol podiel chemikálie na testovanom jablku až o 96 percent. Vedci nechali počas výskumu jablko v roztoku 12 - 15 minút.

Viete, v ktorom predmete vo vašom dome je najviac baktérií? Budete prekvapení

"Rozdielnosť účinku bola pravdepodobne zapríčinená vyššou absorpciou thiabendezolu do jablka," vysvetlili vedci. Výskumom totiž zistili, že tento fungicíd prenikol pod jeho povrch až do hĺbky 80 mikrometrov, zatiaľ čo fosmet iba do hĺbky 20 mikrometrov.

Celý život ste si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Najlepší spôsob, ako úplne odstrániť všetky pesticídy z povrchu ovocia, je jeho olúpanie," doplnila doktorka Lili Heová, ktorá viedla výskumný tím. Spolu so šupkou však odstránite aj  dôležité živiny, ako sú polyfenolické zlúčeniny,  pigmenty, veľa vitamínov a minerálov, ktoré si po umytí v sóde ovocie zachová. 

Viac o téme: Ovocie HygienaPesticídy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu