Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Majú odtajniť dokumenty o vražde Johna Kennedyho: Odborníci majú jednoznačný názor

John F. Kennedy Zobraziť galériu (3)
John F. Kennedy (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Odborníci, ktorí sa podrobne zaoberali vraždou amerického prezidenta Johna F. Kennedyho z 22. novembra 1963, nepredpokladajú, že dnešné očakávané odtajnenie zostávajúcich dokumentov o vyšetrovaní atentátu prinesie niečo zásadne nové, napísala agentúra AP.

Obávajú sa tiež, že posledný utajovaný balík viac ako piatich miliónov strán materiálov veľmi nepomôže ukončiť trvajúce konšpiračné teórie. Podľa jedných 46-ročného, doteraz najobľúbenejšieho amerického prezidenta, zlikvidovala mafia, podľa iných Kuba alebo skupina skazených agentov tajnej služby.

Majú odtajniť dokumenty o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Myšlienkou, že sa Kennedy stal obeťou starostlivo pripraveného sprisahania, sa zaoberalo množstvo kníh, článkov, filmov i televíznych seriálov. Nikde sa však neobjavil presvedčivý dôkaz, že Lee Harvey Oswald, ktorý bol označený za strelca a sám bol zavraždený dva dni po atentáte pri prevoze do väznice, mal nejakého spolupáchateľa. Podľa expertov sa zostávajúce utajované dokumenty zrejme budú týkať predovšetkým snáh Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zistiť, aké mal Oswald kontakty so špiónmi Kuby alebo Sovietskeho zväzu počas cesty do Mexika v septembri 1963.

Veľká časť dokumentov k atentátu už bola v minulosti zverejnená, niektoré zložky ale v režime utajenia zostali až do dneška, keď sa končí lehota na ich blokovanie. Ide dohromady o 3810 dokumentov. Zablokovať odtajnenie môže ešte prezident Donald Trump, ktorý už ale medzičasom oznámil, že tak neurobí. Avšak denník The Washington Post v rovnaký deň s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa Národnej bezpečnostnej rady (NSC) napísal, že federálne úrady na prezidenta naliehajú, aby bližšie neurčený počet zložiek zverejnený nebol.

Majú odtajniť dokumenty o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia/ John F. Kennedy Presidential Library)

"Prezident bude požiadaný, aby dokumenty zadržal, o tom niet absolútne žiadnych pochýb," povedal uvedený činiteľ NSC pod podmienkou zachovania anonymity. "Rozhodne sú tam zložky týkajúce sa zdrojov a metód, ktoré tieto úrady žiadajú ponechať v utajení," dodal. Odmietol upresniť, ktoré úrady o to Trumpa žiadajú. Povedal len, že tieto žiadosti koordinuje NSC.

Viac o téme: AtentátDokumentyOdtajnenieJohn F. Kennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu