Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cestovanie lietadlom sa o pár desaťročí stane neznesiteľným: Pasažieri môžu očakávať túto HRÔZU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

READING - Najnovšie výsledky výskumu, ktoré nedávno publikovali vedci z univerzity v anglickom Readingu, nijako nepotešia najmä tých, ktorí neznášajú turbulencie. Klimatické zmeny totiž spôsobia, že ich výskyt bude čoraz častejší a prejavovať sa budú oveľa intenzívnejšie než doteraz.

Zmena klímy je problém, ktorý zhoršuje úplne všetko. Výnimkou nie je ani letecká doprava a pomaly budeme musieť zabudnúť na to, že v budúcnosti si bude možné počas letu odopnúť bezpečnostný pás. Hoci sa menšie či väčšie turbulencie vyskytujú takmer počas každého letu, budú sa prejavovať intenzívnejšie a cestujúcim môžu spôsobiť vážne zranenia. Ich nárast sa v porovnaní so súčasnosťou po roku 2050 niekoľkonásobne navýši. Najčastejšie a najsilnejšie sa to prejaví nad Atlantickým oceánom. Potvrdili to výsledky ostatnej štúdie anglických odborníkov. 

Cestovanie lietadlom sa o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Príčinou vzniku turbulencií sú tepelné prúdy. Keď sa lietadlo dostane nad chladnejší prúd, začne klesať a dochádza k jeho pohybom. Chladné prúdenie môže spôsobiť aj dažďový mrak, pretože vzduch okolo neho je chladnejší. Práca profesora Williamsa a jeho kolegov sa zamerala na prúdy v hornej atmosfére, ktoré sa zvyčajne pohybujú zo západu na východ. V zime je arktický kruh extrémne chladný a tropické oblasti zostávajú horúce. Tým sa v porovnaní s letnými mesiacmi vytvára veľmi silný prúd. Keďže zmena klímy stále viac zohrieva rovníkové pásma, tento typ vzdušného prúdu bude v budúcnosti silnejší. 

Hororový let z Atén! Cestujúci sa ocitli vo voľnom páde, toto by ste nechceli nikdy zažiť

"Štúdia skúmala, ako toto všetko ovplyvní leteckú dopravu v ôsmich geografických regiónoch, v dvoch letových hladinách, v piatich kategóriách turbulencií a všetkých štyroch ročných obdobiach," uviedol Williams. Výsledky nie sú nijako potešujúce. Ak lietate ponad severný Atlantický oceán, výskyt turbulencií bude vyšší až o 180 percent, lety nad Severnou Amerikou zaznamenajú zvýšenie o približne 110 percent a európske lietadlá zažijú o 160 percent viac turbulencií. Je možné, že v budúcnosti si aj z tohto dôvodu za letenku do určitých oblastí  priplatíte.

Cestovanie lietadlom sa o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Turbulencie by nemali byť iba častejšie, ale aj silnejšie. Hoci neohrozujú samotný let, silne trasúce sa lietadlo môže byť v budúcnosti príčinou vážnejších zranení cestujúcich a posádky. Zapnutý bezpečnostný pás počas celého letu sa tak stane nevyhnutnosťou," vyjadrili sa k výsledkom štúdie vedci. 

Viac o téme: LietadloTurbulencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu