Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko je v jednom ohľade najhoršou krajinou na svete, Slovensko skončilo tiež otrasne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Česká republika je najnezdravšia krajina na svete, pokiaľ ide o kombináciu konzumácie alkoholu a tabaku a o počet obéznych ľudí. V prvej desiatke je deväť bývalých komunistických krajín v strednej a východnej Európe, desiate sú Spojené štáty s Litvou. Slovensko skončilo piate.

Na druhom mieste je Rusko, na treťom Slovinsko, Slovensko je piate. Vyplýva to zo porovnávacej štúdie 179 krajín sveta, o ktorej informoval britský server Clinic Compare, ktorý sa opiera o verejne dostupné dáta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Svetovej pľúcnej organizácie (WLA).

V Česku sa v priemere na osobu ročne skonzumuje 13,7 litrov alkoholu a krajina je na 11. mieste čo do spotreby tabakových výrobkov. Celkovo tretie Slovinsko je na šiestom mieste v množstve vyfajčených cigariet za rok, a síce 2637 na osobu. USA sa do prvej desiatky dostali kvôli rozšírenej obezite, ktorá postihuje 35 percent jej obyvateľov. Inak najobéznejší sú obyvatelia tichomorských ostrovov - Samoa má takto postihnutých 41,6 percenta populácie.

Česko je v jednom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Najzdravšia" krajina sveta je v tejto porovnávacej štúdii Afganistan so slabými 2,7 percent obéznych obyvateľov. Krajina je tiež v skupine 20 štátov sveta, kde sa najmenej fajčí a pije alkohol. Do skupiny desiatich "najzdravších" sú zaradené ďalšie veľmi chudobné krajiny ako Guinea, Nigéria alebo Eritrea, Somálsko a Etiópia. Štúdia tak nezohľadňuje okolnosť, že ide o regióny postihnuté častým ozbrojeným násilím, opakujúcimi sa epidémiami a rozšírenou podvýživou.

Česko je v jednom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Britský denník The Independent vo svojom komentári uvádza, že obyvatelia Českej republiky vychádzajú zo štúdie ako jedni z najväčších pijanov na svete. Neupozorňuje ale na fakt, že konzumácia je evidovaná zemepisne, a teda že sa na nej podieľali napríklad aj zahraniční turisti, vrátane tých britských, ktorí hromadne usporadúvajú víkendové zájazdové výlety do pražských reštauračných zariadení.

Najnezdravšie krajiny sveta:

1. Česko
2. Rusko
3. Slovinsko
4. Bielorusko
5. Slovensko
6. Maďarsko
7. Chorvátsko
8. Poľsko
9. Luxembursko
10. Litva, USA

Najzdravšie krajiny sveta:

1. Afganistan
2. Guinea
3. Nigéria
4. Nepál
5. Kongo (Konžská demokratická republika)
6. Eritrea
7. Malawi
8. Somálsko
9. Mozambik
10. Etiópia

Zdroj: Clinic Compare

Viac o téme: AlkoholZdravieFajčenieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu