Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Grilovať sa dá aj zmrzlina

BRATISLAVA - Hoci sa môže zdať, že taká činnosť, ako je grilovanie, nepodlieha trendom, nie je tomu tak. To, čo sa ale nemení, je pravidlo dobrého grilovania, ktoré prezradil predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl. Podľa neho, "základom pri grilovaní je dobrá nálada a trpezlivosť".

Zárukou ďalšieho úspechu je podľa neho dobrá príprava. To znamená mať kvalitný gril, najlepšie variabilný. Treba sa zbaviť priamych grilov, ktoré majú nízke rošty. "Práve pri griloch sa najviac prejavujú trendy v grilovaní," povedal Ertl. "Treba byť trpezlivý a počkať, kým sa uhlie dobre rozohreje. Zistiť sa to dá podľa toho, že na povrchu sa vytvorí vrstvička bieleho popola. Oheň by sa mal podobať zapálenej cigare a má horieť iba z jednej štvrtiny," prezradil Ertl. Rošt treba podľa jeho rady položiť na gril aspoň pätnásť minút pred grilovaním. Aby sa mäso neprilepilo, treba rost potrieť olejom. Na oheň odporúča občas prihodiť niektoré z korení, či už rozmarín, majorán, bazalku, šalviu, tymian, pamajorán, medvedí cesnak alebo iné.

Grilovať sa dá všetko. To je ďalšia zásada, ktorá je zárukou bohatých gastronomických zážitkov. Či už to je mäso, zelenina alebo aj ovocie. "Najstabilnejšiu pozíciu" má na griloch mäso. Okrem tradičného kuracieho, či rýb sú na grilovanie vhodné aj hovädzie a kačacie mäso a bravčová pečeň. Rozdiel je v dĺžke ich prípravy. Bravčové sa pripravuje krátko a na miernom ohni, hovädzie na intenzívnejšom, celé kurča sa griluje asi 75 minút, polovica okolo 30 a kúsky do 20 minút.

Zverinu treba pokrájať na tenšie plátky a marinovať najmenej dva dni, jahňacina sa má počas pečenia potierať olejom alebo olejnatou marinádou. Ako prezradil predseda Gourmet klubu, ideálna hrúbka mäsových steakov je dva centimetre. Mäso treba na okrajoch narezať. Pred pečením by sa nemalo soliť, soľ totiž zbavuje mäso vody. Najlepšie je nechať ho "uležať v marináde". "Ľudia si myslia, že mäso treba marinovať aspoň 24 hodín pre grilovaním, čo však nie je pravda, bohato stačí osem hodín," dodal Ertl. Čo sa týka grilovania vegetariánskych pochúťok, akými sú cuketa, tekvica a baklažán, treba ich pred grilovaním nasoliť a nechať zmäknúť.

Ochucovania koreninami sa netreba zľaknúť. Odporúča sa nielen cesnak, ale i ďumbier, čili a všetky druhy citrusov. "Príkladom je citrón, či pomaranč. Treba ich umyť, použiť sa dá nielen šťava, ale aj kôra," dodal Ertl, ktorý spolu so svojím 4-členným česko-slovenským tímom získal striebro na šampionáte v grilovaní v roku 2005 v Rakúsku a striebro získal aj ako jednotlivec.

Spomedzi ovocia sa dobre grilujú plátky ananásu, jabĺk, hrušiek a banánov. Špecialitou je aj kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách alebo zmrzlina pečená v ananásovom obale a bielkovom snehu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu