Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stelesnenie milosrdenstva: Patrila k najmocnejším ženám minulého storočia

Matka Tereza Zobraziť galériu (3)
Matka Tereza (Zdroj: Profimedia)

KALKATA - Pred 20 rokmi, 5. septembra 1997, zomrela vo svojich 87 rokoch rímskokatolícka misionárka albánskeho pôvodu Matka Tereza, ktorá sa pre nezištnú činnosť v prospech chorých a chudobných nielen v Indii stala stelesnením milosrdenstvom.

So svojou obetavou prácou pre najpotrebnejších bola ocenená radou vyznamenaní, vrátane Nobelovej ceny za mier. Vlani 4. septembra ju pápež František prehlásil za svätú. Matka Tereza, pôvodným menom Agnes Gonxha Bojaxhiuová, sa narodila v terajšom hlavnom meste Macedónska Skopje 27. augusta 1910 v rodine albánskeho obchodníka. Po štúdiách na Londýnskej škole hospodárskych a politických vied vstúpila v roku 1928 do írskeho rádu loretánskych sester v Dubline.
Stelesnenie milosrdenstva: Patrila k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Meno Tereza (po svätej Tereze z Lisieux) prijala v roku 1929 pri rehoľnom sľube na noviciáte v indickom Dárdžilingu a dalších 17 rokov vyučovala na strednej škole St. Mary's High School v Kalkate. Činorodá a praktická žena bola plne oddaná svojej veci, ktorou bola služba Ježišovi Kristovi. Vykupiteľa videla v každej trpiacej bytosti. Aj keď nemala osobný majetok ani politickú funkciu, patrila k najmocnejším ženám minulého storočia a stala sa legendou už za svojho života.

Stelesnenie milosrdenstva: Patrila k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

K nápadu založiť rád, ktorý by sa staral o tých najpotrebnejších, prinútilo Matku Terezu božie vnuknutie, ktoré sa dostavilo vo vlaku do Dárdžilingu. Keď v roku 1948 so zvolením Vatikánu opúšťala loretánsky rehoľný dom a vydala sa za chudobou do slumov, jej jediným majetkom boli tri biele sárí s modrými pruhmi a pár rupií.

Onedlho Matku Terezu následovali ďalšie sestry. Papež rád Misionáriek milosrdenstva (Misionárky lásky), ktorý má teraz nad 4500 sestier a pôsobí v 133 krajinách sveta, oficiálne povolil v októbri 1950. Keď 5. septembra 1997 Matka Tereza zomrela, vystrojila jej India štátny pohreb. O šesť rokov neskôr Matku Terezu papež Jan Pavol II. prehlásil za blahoslavenú. Blahorečenie je v rímskokatolíckej cirkvi nevyhnutným krokom pred svätorečením, teda prehlásením za svätého.

Viac o téme: VýročieúmrtieMatka Tereza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu