Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Študentka omylom dostala od univerzity neskutočné peniaze: Urobila tú najhoršiu možnú vec

Študentka si poriadne zavarila Zobraziť galériu (2)
Študentka si poriadne zavarila (Zdroj: Facebook)

MTHATHA - Študentský príspevok, ktorý jej poskytla univerzita bol oveľa vyšší, ako mal byť - namiesto 91 eur dostala dievčina takmer milión, pretože sa v banke pomýlili. Smola je, že túto sumu u stihla minúť a teraz čelí obvineniu z krádeže.

27-ročná študentka účtovníctva Sibongile Maniová z Mathhy v Južnej Afrike dostáva od univerzity každý mesiac príspevok na stravu vo výške 1400 randov (91 eur). Úradník na škole sa však pomýlil o niekoľko núl a dievčine posla na bankový účet až 14 miliónov randov (911-tisíc eur). Túto sumu jej poskytla firma Intellimali, ktorá spravuje finančnú pomoc na univerzite.

Sibongile to však nepovažovala za omyl, ani bližšie neskúmala, prečo obdržala toľko peňazí, ale ich jednoducho rovno minula na oblečenie, párty a na nový mobil. Kamarátom taktiež kúpila drahé darčeky a letela s nimi lietadlom na rôzne miesta.

Študentka omylom dostala od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Po niekoľkých týždňoch začalo byť pracovníkom univerzity podozrivé, ako si mohla dovoliť študentka, ktorá inak mala finančné problémy, žiť na tak vysokej nohe. Keď Maniovú odhalili, zistili, že jej na účte už veľa nezostalo. Denne z neho vyberala viac ako 800 eur a takýmto tempom sa peniaze veľmi rýchlo rozkotúľali. 

Študentka omylom dostala od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

"Sme z toho šokovaní. Nie tak dávno sme protestovali za študentov, ktorým neboli z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov v univerzitných fondoch poskytnuté príspevky. Napriek tomu si slečna Maniová užívala peniaze, ktoré jej nikdy nepatrili. Toto sa už nikdy viac nemôže stať," uviedla Zolile Zamisová, predsedkyňa študentskej organizácie SASCO.

V už vymazanom príspevku na Facebooku Sibongile tvrdila, že oznámila chybu orgánom a za svoje činy sa hanbí. "Som ponížená, pretože som rozkradla peniaze. Som zlý človek, peniaze zo školy som minula, ale myslím si, že by mali uviesť aj meno pravého zlodeja, pretože nie všetko, čo sa nám javí ako pravda, ňou musí byť." Dievčina medzičasom odišla z univerzity a akoby sa po nej zľahla zem. Ukrýva sa nevedno kde a znižuje aj svoju aktivitu na sociálnych sieťach, pretože si je asi vedomá toho, že peniaze bude musieť univerzite vrátiť. Celou vecou sa už zaoberajú právnici univerzity. 

Viac o téme: KrádežUniverzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu