Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drsné varovanie klimatológov: Na tieto zmeny nie sme pripravení, nečakajte nič dobré

Záplavy vo svete sa vyskytujú čoraz častejšie Zobraziť galériu (3)
Záplavy vo svete sa vyskytujú čoraz častejšie (Zdroj: SITA/Stefan Rampfel/dpa via AP)

VIEDEŇ - Výskyt povodní vo svete je častejší ako v minulosti. Zvyšujúci sa počet záplav v oblasti pobrežia morí a oceánov súvisí prevažne s nárastom ich hladiny. Za vznikom povodní z riek však stojí oveľa viac faktorov a v budúcnosti bude mať ich výskyt výraznejší vplyv na doterajší život a vegetáciu. Tento prírodný úkaz bol podrobený výskumu odborníkov, ktorých výsledky nie sú veľmi optimistické.

Frekvencia povodní v Európe narastá a varovanie klimatológov a hydrológov je čoraz hlasnejšie. Na pobreží sú úzko spojené najmä s jednou premennou - s hladinou mora. Záplavy z riek sú však ovplyvnené komplexným súborom faktorov. Do úvahy treba brať nielen klimatické zmeny a pretrvávajúce dlhodobé zrážky.  Dôležitý je aj typ pôdy a aj to, či je suchá alebo už nasýtená dažďom. Vo veľkej miere je záplavové riziko ovplyvnené aj zmenami vo využívaní pôdy v okolí rieky, ako je budovanie inžinierskych projektov a priehrad. 

Drsné varovanie klimatológov: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Silas Stein/dpa via AP)

Hydrológ Günter Blöschl z Viedenskej technickej univerzity dal dohromady tím zložený z výskumníkov z 38 krajín, aby spoločne analyzovali hydrologické údaje zozbierané vo svete a v Európe od roku 1960 do roku 2010. Cieľom bolo zadefinovať najčastejšie príčiny vzniku povodní, ale aj dôvody, ktoré ovplyvňujú ich opakovaný výskyt. "Predchádzajúce štúdie ukázali, že zmena klímy pravdepodobne zvýši závažnosť a frekvenciu pobrežných povodní, ale nie sú to iba klimatické zmeny, ktoré s touto problematikou súvisia," vysvetľuje.

Štúdia potvrdila, že efekt povodní sa výrazne líši podľa regiónu. Napríklad v južnom Švédsku a Pobaltí sú záplavy väčšinou zapríčinené topiacim sa snehom. V južnom Anglicku zasa ťažké jesenné dažde nasýtia pôdu tak, až spôsobia záplavy.

Veľké záplavy v Británii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vedci ďalej zistili, že povodňová sezóna sa za posledných desať rokov posunula o trinásť dní skôr alebo o deväť dní neskôr. V extrémnych prípadoch išlo o posun až o 65 dní skôr alebo o 45 dní neskôr. Najväčšie zmeny sa vyskytli v západnej Európe, kde štvrtina monitorovacích miest zaznamenala presuny načasovania povodní o viac ako 36 dní počas 50-ročného obdobia. V iných oblastiach boli rozdiely miernejšie.

Je tu sezóna povodní a záplav: Prečítajte si niekoľko rád, ako sa pred nimi chrániť

Štúdia ukazuje, že načasovanie povodní sa síce zmenilo, ale riešenie pre konkrétne dôsledky je v nedohľadne. Mimosezónne záplavy môžu mať v budúcnosti závažnejší dopad na náš život, najmä ak tieto trendy budú pokračovať. Zvieratá, ktoré sa v určitom období roka spoliehajú na potravu a vodu z riek, by mohli vyhynúť a v daných oblastiach hrozí aj strata úrody. "Vôbec nie sme na takéto zmeny pripravení," hovorí Rob Moore, analytik Rady obrany prírodných zdrojov v Chicagu. 

Viac o téme: ZáplavyPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu