Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Titanic nebol pripravený ani na búrku

Na Titanicu našlo smrť 1500 ľudí.
Na Titanicu našlo smrť 1500 ľudí.

BRATISLAVA - Slávna loď Titanic by sa v noci 14. apríla 1912 pravdepodobne potopila i keby nedošlo k jej zrážke s ľadovcovou kryhou. Informoval o tom internetový portál 21stoleti.cz. Tvrdia to experti, ktorých oslovila televízia History Channel.

Podľa nich mal Titanic niekoľko konštrukčných kazov a preto by sa bol potopil už pri stredne veľkej búrke. "Trup lode nebol dostatočne dimenzovaný a bol príliš krehký," povedal šéf projektu Rushmore DeNooyer a dodal, že loď by nedokázala čeliť ani hurikánu, nie ešte zrážke s ľadovcom. Ako ďalej píše portál 21stoleti.cz s odvolaním sa na DeNooyera, po tom ako sa Titanicu zlomila zadná časť, išla loď ku dnu už pri desať stupňovom sklone. Vonkoncom teda posledné momenty Titanicu nad vodnou hladinou nevyzerali tak, ako sú opísané v americkom vysokorozpočtovom filme Titanic.

Stavitelia, ktorí dostali priestor na vyjadrenie tvrdili, že loď bola postavená "lajdácky". Aj preto je možné, že ak by bol Titanic postavený kvalitnejšie, o život nemuselo prísť toľko ľudí. Problém bol v tom, že nikto, vrátane skúsenej posádky nepredpokladal, že Titanic pôjde ku dnu tak rýchlo.

Titanic mal premiéru a zároveň derniéru počas tej istej plavby. Na svoju púť sa vydal z britského prístavu v Southamptone 10. apríla 1912. Pasažierov prevážajúcich na palube mal previesť do New Yorku. V noci zo 14. na 15. apríla sa ale na severe Atlantického oceánu zrazil s ľadovcom. Do lode postupne začala vnikať voda. Titanic sa udržal nad hladinou dve hodiny a 40 minút.

Ako prvá, dve hodiny po tragédii, dorazila na miesto loď Carpathia. Z mora vyslobodila 705 pasažierov. Ďalších 1 500 našlo vo vlnách Atlantiku svoju smrť. Tento rok uplynulo od tragédie 95 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu