Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž na poli vykopal záhadný artefakt: FOTO Vedci sú z neho zmätení, nedáva TO zmysel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID/LONDÝN - Vedci si zatiaľ márne lámu hlavy nad starodávnou kamennou doskou pokrytou podivnými symbolmi, ktorá dostala názov "stéla z Montoro". Našli ju na poli v Španielsku a odborníci sa domnievajú, že rytiny by mohli predstavovať výjav z Ibérie, no nikto nedokáže rozlúštiť, čo postavy znamenajú. Predpokladá sa, že záhadný artefakt pochádza z doby železnej a obsahuje prvky španielskeho, gréckeho, iberského, kananejského a juhoarabského jazyka. Tieto kultúry boli aktívne na Pyrenejskom polostrove v tom čase.

Archeológovia v Egypte veria, že narazili na poklad: Odkryje zem ďalšie tajomstvo?

Stéla z Montoro je vysoká 1,5 metra a široká 85 cm. Podľa predošlého výskumu zverejneného v magazíne Antiquity bola gravírovaná medzi 9. a 3. storočím p.n.l. Prvýkrát ju objavil v roku 2002 poľnohospodár, ktorý obrábal svoje pole, ale len ju odhodil na okraj. Až o dva roky neskôr si na nej ľudia všimli zvláštne znaky a odniesli ju do Archeologického múzea v Montoro, kde zostala ďalších osem rokov, napísal IB Times.

V roku 2012 García Sanjuán zo Sevilskej univerzity preskúmal dosku a našiel symboly, pochádzajúce z rôznych jazykov. "Je zriedkavé nájsť niečo takéto - nápisy na tejto stéle nemožno čítať," povedal Sanjuán s tým, že neexistuje výklad, ktorý by dával zmysel. Ide totiž o rôznorodú kolekciu grafémov z rôznych skriptov použitých na jednom kameni.

Nie je jasné, prečo boli rytiny urobené, ale existujú dve hlavné hypotézy. Prvá je taká, že miestni ľudia boli pravdepodobne negramotní a kopírovali na dosku znaky, ktoré videli alebo o ktorých počuli, ale nerozumeli im. Odrážalo by to veľmi skorý kontakt medzi miestnymi obyvateľmi s ľuďmi z vonkajšej Ibérie, možno Feničanmi, pochádzajúcimi z východného Stredomoria.

Vedci osvetlili ďalšiu záhadu: VIDEO Tajomstvo výzoru starobylej kráľovnej je odhalené

Druhá verzia hovorí o vzniku počas neskorej doby železnej pri expanzii Rímskej ríše. Generál Hannibal, ktorý viedol Kartágincov, bol v tomto čase v Ibérii, kde chcel ťažiť zlato a striebro. Rimania aj Kartáginci mali medzi sebou bojovníkov rôzneho pôvodu, čo by mohlo vysvetliť, prečo je na stéle toľko rôznych postáv. Kým sa však nenájdu ďalšie artefakty, doska pravdepodobne zostane zahalená aj naďalej rúškom tajomstva.

Viac o téme: ŠpanielskoArtefaktArcheolóoviaStéla z Montoro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu