Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborníci radia, čo jesť a nejesť v horúčavách: Na TIETO prehrešky zabudnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Rozprašovače, vlažná sprcha pred spaním, svetlé oblečenie... Všetky možné prostriedky sú dobré na to, aby sme prežili vysoké teploty. Svoju úlohu tu však zohráva aj to, čo máme na tanieri, píše francúzsky denník Le Figaro.

Máte na poludnie chuť na cheeseburger alebo pizzu? Chyba. "Keď je horúco, je potrebné sa vyhýbať potravinám s vysokým kalorickým obsahom a nízkou výživnou hodnotou, teda tým nezdravým. Telo totiž musí vynakladať veľké úsilie na to, aby ich strávilo. A takéto trávenie zvyšuje teplotu organizmu," vysvetľuje dietetická a výživová poradkyňa Sarah Chaignaudová. 

V horúčavách vám neurobí dobre ani krvavý steak a víkendové grilovanie červeného mäsa s priateľmi. Takejto konzumácii je najlepšie sa vyvarovať z rovnakého dôvodu ako pri tučných potravinách - ich trávenie totiž zvyšuje teplotu tela. Dajte si preto radšej biele mäso alebo bravčové ražniči. 

Odborníci radia, čo jesť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pokiaľ ide o príjem tekutín, vyhýbajte sa diuretickým nápojom. Po nich chodíte častejšie na toaletu a hrozí vám dehydratácia, upozorňuje nutričná poradkyňa Chloé Thomasová. Aby ste v zdraví prežili horúčavy, nepite čaj, kávu ani pivo. Najlepšia je voda, ktorá je bez rizika.

Od pekelného tepla si tak skoro neoddýchneme: 35 stupňov hrozí skoro všade

Dobrú povesť nemá ani cukor, a to predovšetkým v lete. "Cukry sú zdrojom zbytočných kalórií, prispievajú k dehydratácii a takisto sa ťažko trávia, a to môže zvyšovať teplotu organizmu," zdôrazňuje Chaignaudová. Vynechajte teda koláče, torty, ale aj sladké sýtené nápoje a ovocný džús. Nezabudnite znížiť spotrebu pečiva a zemiakov, ktoré tiež obsahujú cukry. To isté platí aj o alkoholických nápojoch. Tie dehydrujú organizmus, pretože majú diuretické účinky, varuje odborníčka. Ak si chcete napriek tomu dať pohárik, dajte prednosť ružovému vínu, ktoré hasí smäd a o trochu viac než iné nápoje hydratuje. 

Odborníci radia, čo jesť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo teda máme v týchto horúčavách jesť? Tu je príklad ľahkej a vyváženej večere: na úvod si dajte studenú španielsku polievku gazpacho a ako hlavné jedlo miešaný šalát zložený z ryže, paradajok, uhorky či vajec. Na záver ako dezert zjedzte prírodný jogurt alebo ovocný šalát. Prirodzene najlepšou voľbou je zelenina. "Je bohatá na vodu. Môžete jesť surovú zeleninu, ako sú paradajky, hlávkový šalát či uhorky, alebo varenú," radí Thomasová. Studené polievky sú vynikajúci spôsob, ako hydratovať organizmus, a pritom zjesť veľa vitamínov. 

Odborníci radia, čo jesť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Milovníci miešaných šalátov môžu konzumovať rôznu zeleninu ako paprika, reďkovky alebo paradajky, doplnené trochou škrobovitých potravín, ako je ryža, quinoa či kúskom celozrnného chleba, a proteíny (kuracie mäso, šunka). Za dezert si zvoľte miešané ovocie alebo kompót bohatý na vodu. Milovníci zmrzliny by mali dávať prednosť sorbetom na báze vody a čerstvého ovocia. 

Často sa zabúda na mliečne výrobky, ktoré môžu byť významným zdrojom hydratácie. Čerstvé syry a prírodné jogurty sú tvorené z 90 percent vodou, podobne ako ovocie. Zrejme je zbytočné pripomínať, že je potrebné piť a nečakať, kým budete smädní. Telo stráca viac vody potením, preto je dôležité vypiť počas dňa 2,5 litra. 

Viac o téme: Horúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu