Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na rybačke so synom zažila hrôzu: Zranila ju ryba, ktorá pláva aj v slovenských riekach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOLTON - Gaynor Greenová zašla na rybačku so synom, no určite nepredpokladala, že ju môže nepríjemne zraniť ulovená ryba. Doplatila na to, že sa chcela dotknúť sumca. Dostala od neho totiž nepríjemnú ranu, po ktorej si vôbec necítila prst. Tento druh agresívnej ryby je schopný pohybovať sa aj po súši.

Keď bola tridsaťtriročná Gaynor na rybačke s nevlastným šesťročným synom, ulovili zvláštny druh sumca, ktorého telo bolo sčasti pokryté ostňami. "Môj syn mi už predtým hovoril, že v rieke videl čudné ryby," spomína rybárka. A tak sa tam vybrali spoločne. Na návnady sa však tieto ryby vôbec nechytali, správali sa zvláštne. 

Na rybačke so synom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keď sa Greenovej predsa len podarilo rybu uloviť, chcela sa dotknúť jej chrbtovej časti. A to nemala robiť. Ryba jej totiž uštedrila nepríjemné bodnutie do prsta, ktorý jej začal okamžite tŕpnuť. Chlapec sa vraj snažil nejakú z tých rýb chytiť do rúk už predtým. "Až po bodnutí som si uvedomila, aké mal veľké šťastie, že sa mu to nepodarilo," hovorí jeho nevlastná mama. "Myslím, že zranenie u dieťaťa by sa prejavilo vo väčšej miere a mohlo by byť viac nebezpečné."

Na rybačke so synom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Úlovok na rieke Tonge v grófstve Veľký Manchester zaujal Iana Wooda z tímu rybárskej agentúry pre životné prostredie. Rybu identifikoval ako clarias catfish. Ide o tzv. chodiaceho sumca, ktorý sa dokáže pohybovať nielen vo vode, ale aj mimo nej. Je to druh agresívneho predátora, ktorý bežne žije v Afrike. Konzumuje menšie ryby, mäkkýše a iné bezstavovce, ako aj vodné buriny. Bodnutie ich obrannými ostňami je podobné bodnutiu včely. Už boli zaznamenané aj prípady, kedy museli byť ľudia po takomto zásahu hospitalizovaní. 

Viac o téme: SumecRybačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu