Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sfukovanie sviečok na narodeninovej torte je nechutné: Vedci prezradili prečo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CLEMSON - Sfukovanie sviečok na narodeninovej torte je starodávna tradícia, ktorou sa oslavuje to, že sme prežili ďalší rok. To je samozrejme veľmi potešujúce, ale vedzte, že tento zvyk je pomerne nechutný, pretože sa vďake nemu šíria do okolia a aj na samotnú tortu baktérie.

Sfukovanie sviečok môže zvýšiť počet baktérií, ktoré sa usadzujú na povrchu koláča, až o 1400 percent, tvrdí nová štúdia vedcov z Clemsonovej univerzity v Južnej Karolíne. Tú nazvali "Bakteriálny prenos spojený so sfukovaním sviečok na narodeninovej torte" a publikovali v časopise Journal of Food Research.

Vedci robili pokus s koláčom z polystyrénu zabaleným v alobale so sviečkami umiestnenými na vrchole. Účastníci experimentu museli najprv ovoňať a zjesť kúsok horúcej pizze a napodobniť typ jedla ktorý by jedli na narodeninovej oslave. Cieľom bolo prinútiť slinné žľazy produkovať viac slín a do spolupráce zapojiť aj potenciálne baktérie v ústach. Potom účastníci sfúkli sviečky. Výskumníci ďalej zhromaždili vzorky z fólie a umiestnili ich do agarových platní vhodných pre baktérie. Experiment sa opakoval trikrát počas jednotlivých dní u jedenástich jedincov. V priemere sa ukázalo, že sfukovanie sviečok pätnásťnásobne zvyšuje množstvo baktérií na koláčoch a tortách. 

Sfukovanie sviečok na narodeninovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z tejto skúsenosti je zrejmé, že niektorí dobrovoľníci produkujú v dôsledku hypersalivácie viac slín ako je zvykom u bežného človeka, a tým pádom aj zvýšia počet produkovaných baktérií až 120- krát. "Niektorí ľudia fúkajú na koláč a neprenášajú žiadne baktérie. Potom tu ale sú jedna alebo dve osoby, ktoré z akéhokoľvek dôvodu prenášajú veľa baktérií," povedal profesor Paul Dawson, hlavný autor štúdie. 

Sfukovanie sviečok na narodeninovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci najnovšie poznatky môžu vyznievať nehygienicky, priam až nechutne, odborníci uvádzajú, že s obrovským množstvom baktérií sa stretávame vo svojom živote každý deň. Pri narodeninových oslavách sa môžeme napríklad stretnúť s baktériami ako streptococcus pneumonia a staphylococcus aureus, avšak nie v takom množstve, aby mohli ohroziť vaše zdravie.

Viac o téme: BaktérieNarodeninová tortaSfukovanie sviečok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu