Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historik šokuje: Príbeh o kráľovi Šalamúnovi je iba mýtus, Biblia prekrútila fakty

Bol to všetko len obyčajný mýtus? Zobraziť galériu (3)
Bol to všetko len obyčajný mýtus? (Zdroj: profimedia.sk)

Britský historik vážne spochybňuje doterajšie fakty o existencii kráľa Šalamúna. Jeho posledná štúdia naznačuje, že takmer všetko, čo je o panovníkovom živote doteraz známe, je možno iba jeden veľký mýtus, ktorého vznik podporila história a nesprávne údaje z Biblie.

Doteraz bolo známe, že kráľ Šalamún vládol v rokoch 970 - 931 p.n.l. Počas svojho panovania sa mu údajne podarilo nahromadiť obrovský majetok v podobe 500 ton čistého zlata. Štúdia historika Ralpha Ellisa však tento fakt spochybňuje. "Môj výskum naznačuje, že síce existuje faktický základ pre príbeh o Šalamúnovi a jeho bohatstve, ale v Biblii bol výrazne pozmenený," tvrdí odborník, ktorý sa tejto tematike venuje už dvadsať rokov. Tvorcovia Biblie podľa neho jednotlivé fakty jednoducho prikrášlili, aby z kráľa urobili "hrdinu Izraelitov". 

Historik šokuje: Príbeh o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Historik sa na príbehy o Šalamúnovi zameral v súvislosti s jeho legendárnym baňami a vychádzal z faktov uvedených v Knihe Kráľov a z Druhej knihy kroník. Na základe týchto údajov došiel k záveru, že Šalamún bol egyptským faraónom. "Podľa doterajších zdrojov je otcom Šalamúna Dávid. Myslím si však, Dávid bol v skutočnosti faraón Psusennes II., a že Šalamún bol jeho nástupca Šošenk. Medzi týmito postavami existuje určitá paralela," odôvodňuje svoju teóriu. 

Historik šokuje: Príbeh o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Posledná rana všetkým neveriacim: Vedci odhalili ďalšie tajomstvo Turínskeho plátna

Ellis si je zároveň vedomý, že tento fakt určite nepoteší izraelských historikov. So svojimi tvrdeniami zachádza ešte ďalej, keď hovorí, že tvorcovia Biblie jednoducho zmenili fakty z egyptskej histórie, aby vytvorili mýtus o bohatom izraelskom kráľovi. "Bohatá dynastia kráľov existovala, ale neboli to izraelskí králi," trvá na svojom. Podľa neho mohlo k tomu dôjsť tak, že susední vládcovia vyplienili hrobky faraónov v Údolí Kráľov a bohatstvo z nich prezentovali ako zlatý poklad Šalamúna. "Obávam sa, že nastal bod, keď budeme musieť prijať fakt, že bohatstvo Šalamúna bolo vytvorené iba v Biblii, ide len o akýsi "fiktívny účet" a jeho hľadanie je stratou času." 

Historik šokuje: Príbeh o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pochybnosti historika podporuje aj fakt, že údaje o polohe pokladu neboli nikdy známe a v Biblii sú uvedené iba ako oblasť "Ophir", čo je poloha mesta Poovar v južnej časti Indie. Takže všetci, ktorí veria na Šalamúnov poklad a ženú sa za dobrodružstvom spojeným s jeho hľadaním, budú sklamaní. 

Viac o téme: BibliaPokladKráľ šalamún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu