Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Päť rád ako cestovať inak: Vyskúšate ich už toto leto?

Letná dovolenka Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Letná dovolenka (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Určite ste už počuli nejaký ten dobrodružný príbeh o tom, ako človek s pár eurami vo vrecku prebrázdil polovicu zemegule. Kedysi to bolo naozaj umením, ktoré vyžadovalo veľké plánovanie a na cestách neraz aj prísne sebazaprenie. Dnes si však môžete dopriať pravidelné cestovanie do zaujímavých destinácií s minimálnou námahou a zároveň s maximálnym pohodlím. Dovolenku si tak môžete naozaj užiť, nielen prežiť. Máme pre vás päť tipov, ako si aj so skromným rozpočtom skutočne vychutnať cudzinu.

Leťte… kam vás pošlú ceny

V prvom rade sa osloboďte od tradičných predstáv o dovolenke a o konkrétnej destinácii. Miesto toho si zvoľte len druh dovolenky aký chcete zažiť (more, hory, mesto…) a sledujte akciové ponuky leteniek. Chceli ste ísť pôvodne v júli do Chorvátska? Prečo ale nevyužiť augustovú letenku za pár eur na juh Portugalska? Buďte flexibilnejší, spoznáte tak nové destinácie a ešte aj ušetríte. Keď predsa len hľadáte najlepší let na konkrétne miesto a čas, používajte služby, ktoré pre vás vyhľadávajú letenky všetkých spoločností. Oplatí sa aj prihlásiť sa na odber noviniek od nízko nákladových leteckých spoločností.  

Plánovanie dovolenky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ušetrite vopred

Akonáhle kúpite lacnú letenku, začnite plánovať. Ak si chcete prenajať auto, spravte tak čo najskôr. Pozrite si aj ubytovanie, kým sa dobré a lacné ponuky nevypredajú. Okrem toho myslite aj perspektívne. Niektoré servery núkajúce ubytovanie majú pre verných zákazníkov lepšie, skryté ponuky. Zrejme nie ste v zahraničí len raz za rok, a preto zvážte miesto jednorazového cestovného poistenia radšej to celoročné. Aktuálne vám ho v akcii ponúka napríklad poisťovňa Generali. Nielenže vás vyjde podstatne lacnejšie, zároveň tiež odpadá aj jedna z povinností pred každou ďalšou cestou. Poisťovňa za vás v prípade problémov zaplatí liečebné náklady, krytý máte tiež úraz či zodpovednosť, ak by ste v zahraničí niekomu ublížili alebo poškodili majetok. Okrem toho si môžete poistiť aj batožinu či storno zájazdu.

Cestujte za miestnymi

Pri hľadaní destinácií uprednostnite tie, kde máte rodinu alebo známych. Nielen aby ste ich po čase opäť na chvíľu videli, ale aj preto, že vám pomôžu na novom mieste sa lepšie zorientovať. Poradia vám, ako sa vyhnúť predraženým reštauráciám pre cudzincov bez atmosféry (tzv. turistickým pasciam), ukážu miesta, ktoré nenájdete v bedekroch. Ak takých známych nemáte, skúste sa s miestnymi skontaktovať inak. Objednajte si dobrodružnú prehliadku mesta, nie iba obyčajné chodenie po pamiatkach. Zvážiť môžete aj ubytovanie na priváte, či službu ako couchsurfing. Hostitelia sa chcú obvykle pochváliť svojim domovským mestom a dajú vám rady, vďaka ktorým aj ušetríte, aj budete viac objavovať. 

Turista
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ochutnávajte lokálny život

Určite poznáte ten pocit, keď prídete v zahraničí do reštaurácie a radšej si objednáte nejakú istotu než by ste mali riskovať exoticky znejúci pokrm. Veď čo sa dá pokaziť na takej pizzi? Venujte preto pozornosť príprave výletu. Naučte sa aké jedlá a nápoje sú pre krajinu typické a čo obsahujú. Na mieste už môžete smelo degustovať a vychutnávať. Zistite si ale aj to, čo je pre krajinu typické, čo tam vedia robiť lepšie alebo lacnejšie ako u nás. Domov pre seba a svojich blízkych tak neprinesiete len predražené a gýčové suveníry, ale skutočnú hodnotu z krajiny, ktorú ste navštívili. 

Skúste to v skupine

Už podľa prechádzajúcich rád sa dajú pri plánovaní cesty ušetriť celkom slušné peniaze. Ak naozaj chcete osekať čo najviac z nákladov, ale pritom udržať kvalitu dovolenky, cestujte s partiou. Je jedno, či to bude širšie rodina, s ktorou si dobre rozumiete alebo skupina kamarátov. Lacnejšie sú väčšie izby, ale napríklad aj cestovanie po krajine v pohodlnej dodávke. Napokon, je to aj väčšia zábava, a o tom by predsa mala byť každá dovolenka. 

Tento článok sme pripravili v spolupráci s poisťovňou Generali.

Viac o téme: DovolenkaLetenkyCestovné poistenieGenerali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu