Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľká rana od Facebooku pre rodičov mŕtvej dcérky: Nikdy sa nedozvedia dôvod, prečo zomrela

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Sociálna sieť Facebook nemusí umožniť rodičom prístup k účtu ich dcéry, ktorá pred niekoľkými rokmi za nejasných okolností zomrela. Rozhodol o tom dnes najvyšší krajinský súd v Berlíne, ktorý tak zvrátil výrok súdu nižšej inštancie.

Pätnásťročnú dievčinu prešiel v decembri 2012 vlak na jednej zo staníc berlínskeho metra. Ako presne sa nešťastie odohralo, nie je dodnes jasné a rodičia dievčaťa sa aj preto usilovali o prístup k jej účtu na Facebook. Zo správ dcéry chceli zistiť, či je možné, že vtedy uvažovala o samovražde, alebo napríklad či nebola obeťou šikanovania.

Facebook ale požiadavku rodičov odmietol a konto dievčaťa zablokoval a uviedol do takzvaného "spomienkového stavu". Takto sociálna sieť postupuje bežne, výnimka je podľa jej pravidiel možná len v prípade, že používatelia pred svojou smrťou rozhodnú, že k ich účtu môže mať neskôr prístup niekto ďalší. V takom prípade daná osoba môže po smrti užívateľa meniť napríklad jeho fotky alebo reagovať na žiadosti o priateľstve. Ani ona ale nemá prístup k chatovej komunikácii zosnulého.

Matka dievčaťa Facebook zažalovala, pretože bola presvedčená, že ako dedička má mať k jej kontu na sociálnej sieti prístup. Facebook naopak tvrdil, že sa konto dediť nedá. Navyše by sa zverejnenie komunikácií dievčaťa nedotklo len jej, ale aj osôb, s ktorými si písala.

Prvostupňový súd dal v roku 2015 matke za pravdu, ale Facebook sa odvolal. Berlínsky najvyšší krajinský súd dnes rozhodol opačne. Vo svojom verdikte uviedol, že aj keď sa konto na Facebooku teoreticky dá dediť, ochrana listového tajomstva je dôležitejšie ako nárok rodičov nahliadnuť do komunikácie dcéry. Matka sa môže ešte dovolať na Najvyšší spolkový súd.

Viac o téme: Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu