Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR Martin (36) precestoval takmer celý svet: Neuveriteľné zážitky aj tipy, ako na to

Cestovanie je Martinov život Zobraziť galériu (10)
Cestovanie je Martinov život (Zdroj: martin navrátil)

BRATISLAVA - Má len 36 rokov, no precestoval už toľko krajín, koľko by iní nenavštívili ani za päť životov. Aj keby sa už nikam inam nešiel pozrieť, bol by maximálne spokojný. Martin je povolaním cestovateľ a v nasledujúcom rozhovore nám prezradil, aký je svet tam vonku.

V krátkosti sa prosím našim čitateľom predstavte. 

Mám 37 rokov, narodil som sa v Ostrave, ale od svojich šiestich rokov žijem v Bratislave. Vyštudoval som tu históriu, ktorá mi extrémne pomáha pri spoznávaní krajín. Rodina ma vždy neskutočne podporovala. Keď som prvýkrát prišiel domov a povedal,  či by som mohol namiesto rodinnej dovolenky ísť niekde inde a sám, tak ste mali vidieť tú reakciu! Veľmi pozitívna a hlavne sa z toho tešili. Vôbec nezakazovali a nemali prečo. Vedia veľmi dobre, že si dávam extrémny pozor. Jedine, keď som išiel do Afganistanu a Iraku, musel som ich presviedčať. Cestujem spolu s mojou priateľkou Martou. 

Ryžové polia na Filipínach
Zobraziť galériu (10)
Ryžové polia na Filipínach  (Zdroj: martin navrátil)

Čo vás primälo k tomu, aby ste vycestovali a spoznávali svet?

Veľmi rád som počúval rozprávanie mojich učiteľov geografie a histórie. Učiteľka geografie žila deväť rokov v Japonsku a učiteľ histórie každé leto cestoval po svete. Tie ich príbehy boli tak pútavé, že stále som bol v atlase a vďaka ich rozprávaniu som putoval s prstom na mape. A stále zdôrazňovali. "Každý z vás môže cestovať, len treba chcieť". A to si zoberte, že to bolo v prvej polovici 90. rokov, kedy letenka do Thajska či Ameriky stála štvornásobný priemerný plat Slováka. A vtedy som si povedal, že nechcem len počúvať a závidieť iným ich zážitky, ja tie zážitky chcem tiež! Moja prvá veľká cesta smerovala do Sýrie a Jordánska, keď som mal sedemnásť rokov. 

Trek k základnému táboru na Mont Everest
Zobraziť galériu (10)
Trek k základnému táboru na Mont Everest  (Zdroj: martin navrátil)

Ktoré krajiny ste už navštívili?

Doteraz som navštívil 161 krajín. Na svete máme podľa OSN 194 krajín a možno sa zdá, že si idem odškrtnúť všetky krajiny. Ono to číslo prišlo postupne. Keby mi niekto pred dvadsiatimi rokmi povedal, že raz dosiahnem takéto číslo, pozeral by som na neho ako na blázna. Aj keby som už nikam nešiel, som absolútne spokojný. A možno by som už mal všetky krajiny, keby som sa pravidelne nevracal do niektorých oblastí aj viackrát.

Mongolsko
Zobraziť galériu (10)
Mongolsko  (Zdroj: martin navrátil)

Kde sa vám páčilo najviac a kde, naopak, najmenej?

Momentálne sa mi najviac páči v Afrike. Všetko je tu nesmierne spontánne, veľmi tradičné a môžete zažiť neskutočné safari. Len si predstavte, že sedíte vedľa goríl v ich prirodzenom prostredí, alebo sa potápate s bielym žralokom. Keby Slováci nemali tak skreslenú predstavu o tomto kontinente. Na jednej strane nám vadí, že svet má iné videnia o našej krajine, ale rovnako pokrivenú optiku máme o Afrike. Alebo sa mi najviac páči v Japonsku? Jednoducho každý deň by som podľa nálady uviedol inú krajinu. 

Na druhej strane nemám neobľúbenú krajinu. Skôr sa mi nepáči, keď vás chcú v danej krajine zdierať len preto, že ste cudzinec. Ako naposledy v Nepále. Viem veľmi dobre, čo tam koľko stojí a napriek tomu od vás chcú aj dvadsaťnásobne vyššie sumy. Milujem Nepál, ale toto sa mi vyslovene nepáči.

V Nepále počas sviatku Holí
Zobraziť galériu (10)
V Nepále počas sviatku Holí  (Zdroj: martin navrátil)

Najšokujúcejší zážitok z vašich ciest?

Asi keď sme cestovali pri -53°C z Jakutska do Magadanu cez zamrznutú Sibír. Naším cieľom bolo vidieť nielen gulagy, ktoré tu postavil Stalin a kde bolo uväznených podľa miestnych až tri milióny ľudí, ale zažiť tú neskutočnú zimu. Viete si predstaviť, že vyhodíte vriacu vodu a padá vám sneh? Alebo vylovíte rybu a za 22 sekúnd je zamrznutá na kosť?  Teraz sa chystáme s priateľkou na Bajkonur do Kazachstanu a toto bude určite cestovateľská pecka. Mali by sme vidieť štart rakety.

Ako dlho už cestujete?

Aktívne cestujem už sedemnásť rokov. Niekedy som na cestách desať mesiacov v roku.

ROZHOVOR Martin (36) precestoval
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: martin navrátil)

Kambodža
Zobraziť galériu (10)
Kambodža  (Zdroj: martin navrátil)

Kedy sa chystáte vrátiť na Slovensko?

Vrátim sa v polovici júna, aby som si vybavil víza do Strednej Ázie a hlavne vymenil pas. Napriek tomu, že mám dva pasy, už ich mám pekne vypečiatkované. 

ROZHOVOR Martin (36) precestoval
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: martin navrátil)

Akým spôsobom financujete cestovanie?

Dlho som pracoval ako sprievodca a posledné dva roky sme si s priateľkou založili cestovateľský portál Travelistan, na ktorom zverejňujeme naše rady z ciest a aj rozpočty, čo koľko stálo. Napríklad sme tu napísali o tom, koľko nás vyšla deväťmesačná cesta po svete. To, čo mne pomáha pri cestách, zdieľam s ľuďmi. Neznášam, keď si informácie nechávajú ľudia pre seba. Hlavná náplň je najmä cestovateľské poradenstvo. Keď niekto nechce cestovať s cestovkou a nemá čas si zostaviť napríklad itinerár, alebo vybaviť víza či letenky. Vtedy mu poskladám cestu ušitú na mieru podľa jeho požiadaviek. Teraz som napríklad pripravil 47-dňovú cestu po Ázii s kopec zážitkami.

Nórsko
Zobraziť galériu (10)
Nórsko  (Zdroj: martin navrátil)

Mohli by ste dať nejaké tipy ďalším cestovateľom (ako cestovať čo najlacnejšie, akých krajín sa treba vyvarovať, čo všetko si treba zistiť o krajine, ktorú sa chystáte navštíviť atď.)?

Ja si pred cestou overím hlavne to, kedy je najlepšie ísť. Teraz je veľmi populárne kupovať najlacnejšie letenky, ale tie sú väčšinou v období, kedy je obdobie dažďov alebo hrozia hurikány. Ono najlacnejšie neznamená najlepšie. Ak však niekto chce veľmi lacné letenky, treba kupovať aj s polročným predstihom. Takto som napríklad kúpil letenku na Nový Zéland za 580  eur s renomovanou leteckou spoločnosťou. Veľa ľudí chce cestovať v období Vianoc, Nového roka či Veľkej noci. A vtedy chce cestovať spolu s vami aj celá Európa. Preto nekupujte letenky na poslednú chvíľu.

Momentálne je jednou z najlacnejších krajín na svete Rusko. Pád rubľa spôsobil, že cestovanie je tam lacnejšie ako napríklad v Thajsku a cesta transsibírskou magistrálou vás vyjde na cca 200 eur. Ak niekto hľadá lacné krajiny, tak je to Balkán ako Macedónsko či Albánsko, alebo Ukrajina.

Laos
Zobraziť galériu (10)
Laos  (Zdroj: martin navrátil)

Čo vám cestovanie dalo, príp. vzalo?

Cestovanie mi dalo rozhľad, pokoru a hlavne zážitky. Práve tie zážitky vám nikdy nezdevalvujú a naopak získavajú neskôr na svojej hodnote. A zatiaľ nič nevzalo. Aspoň o tom zatiaľ neviem. 

Viac o téme: Martin navrátil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu