Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daniela si je istá, že Medžugorie jej zachránilo život: Stúpalo vo mne teplo

Pútnička sa modlí na Kopci zjavenia Zobraziť galériu (5)
Pútnička sa modlí na Kopci zjavenia (Zdroj: SITA/AP)

MEDŽUGORIE - Pápež neverí, že sa Panna Mária zjavila v Medžugorí, ale Danielle Pittauovú to nezaujíma. Je presvedčená o tom, že jej návšteva v tomto malom bosnianskom mestečku zachránila život. Názory na toto pútnické miesto sa ale rôznia.

"Neustále vo mne stúpalo akési teplo, až sa zastavilo tu," hovorí a ukazuje na svoje brucho. "Keď mi niekto vraví, že sa v Medžugorí nič nestalo, poviem mu, aby sem prišiel a vyskúšal si to. Viem vo svojom srdci, že je to tak," poznamenala 72-ročná Belgičanka, ktorá trpela rakovinou. Prvýkrát sem prišla pred jedenástimi rokmi po operácii nádoru močového mechúra. Lekári jej nedávali veľké šance. 

Daniela si je istá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Milióny veriacich môžu prísť o ilúzie: Pápež otvorene o zjaveniach v Medžugorí

V Medžugorí na hraniciach Bosny a Chorvátska štyri dievčatá a dvaja chlapci údajne v júni 1981 videli Pannu Máriu. Teraz sa denne zjavuje trom z nich a ďalším trom raz za rok. Označujú sa za vizionárov a posolstvo od Panny Márie sú rozširované na internetových stránkach medjugorje.hr. V rozhovore pre miestnu tlač jedna z nich, 52-ročná Vicka Ivankovičová zjavenie, ku ktorým dochádza denne o 18:40, opísala: "Pred jej príchodom sa trikrát zjaví svetlo. Je to znamenie, že prichádza. Je odetá do sivých šiat, má biely závoj, hviezdnu korunu, modré oči, čierne vlasy a ružové líca. Zjavuje sa na šedom obláčiku, nedotýka sa krajiny," uviedla. 52-ročná Mirjana Dragičevičová vypovedala  2. marca o poslednom posolstve: "Panna Mária v ňom odporúča ľuďom, aby žili v láske podľa slov Syna, aby svet bol iný." 

Daniela si je istá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa poľského arcibiskupa Henryka Hosera, ktorého do Medžugoria vo februári vyslal Vatikán, toto miesto ročne navštívi 2,5 milióna pútnikov. Mestečko s 2300 obyvateľmi, predovšetkým katolíckymi Chorvátmi, buduje svoju prosperitu práve na týchto zázrakoch. Medžugorie, ukryté medzi pahorkami, je plné pútnikov zastavujúcich sa na priestranstve pred kostolom svätého apoštola Jakuba s dvoma zvonicami alebo nakupujúcich v obchodoch so suvenírmi, ktoré susedia s penziónmi, hotelmi a reštauráciami.

Daniela si je istá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bohatstvo, ktoré mestu takto plynie, je ťažké odhadnúť. Majitelia ubytovacích zariadení sú podozrievaní z toho, že nenahlasujú plný počet hostí, lebo sa tak vyhnú plateniu daní. Podľa miestnej tlače turisti obzvlášť vyhľadávajú penzión patriaci jednej vizionárke. "Z náboženského hľadiska je Medžugorie veľmi úrodnou pôdou," vyhlásil arcibiskup Hoser a dodal, že lokalita, ktorú spravujú františkáni, je v súlade s novou evanjelizáciou. Ratko Perič, biskup z Mostaru, si pred ústa neberie servítku. "Nejde o autentické zjavenie Panny Márie," povedal ironicky a dodal, že by tak od júna 1981 došlo k celkovo 47-tisíc zjaveniam. 

Daniela si je istá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vatikán, ktorý nemá nič proti púťam na sväté miesta, nezverejnil závery svojho vyšetrovania z rokov 2010 až 2014. Pápež František, podľa ktorého táto "návštevníčka" nie je Ježišova matka, však vyhlásil: "Kto by si mohol myslieť, že by Panna Mária povedala: Príďte zajtra v takú a takú hodinu a ja oznámim svoje posolstvo tomu a tomu vizionárovi"?"

Viac o téme: ZázrakPanna máriaZjavenieMedžugoriePútnické miesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu