Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčšia vlaková lúpež v histórii Rakúska: Zastrelený úradník, 35 miliónov ukradli Slováci

Titulka rakúskych novín dva dni po lúpeži. Zobraziť galériu (5)
Titulka rakúskych novín dva dni po lúpeži. (Zdroj: Oberosterreichiste Nachrichten)

BRATISLAVA - Od jednej z najväčších poštových lúpeží v rakúskej histórii, ktorá sa stala 9. apríla 1990, uplynulo už 27 rokov. Skupina lupičov v tento deň prepadla poštový vagón medzi Sankt Pöltenom a Viedňou. Troch poštových úradníkov spútali, jedného zastrelili a vzali im vrecia s 35 miliónmi šilingov, ktoré v tom čase predstavovali približne 91 miliónov československých ko­rún. Za zločin na 20 rokov väzenia odsúdili slovenského emigranta Libora Ollera. Súd s ďalšími tromi obžalovanými Slovákmi sa vliekol dlhé roky a o ich vine sú stále pochybnosti.

Záhada vlakovej lúpeže: Lupič po polstoročí prezradil meno, na ktoré vyšetrovatelia neprišli!

O prípade v roku 1997 vyšla kniha Vlaková lúpež. Jej autor Rastislav Havalda tvrdí, že vinníci sú neznámi profesionáli, po ktorých neostali stopy. Lupiči v pondelok 9. apríla 1990 večer vtrhli do vagóna rakúskej pošty na ceste medzi St. Pöltenom a Viedňou. Najmenej dvaja maskovaní muži zastrelili poštového úradníka Herberta Filtza a ostatných troch spútali. Potom ušli s hotovosťou viac ako 35 miliónov šilingov v použitých bankovkách.

Kde vlak opustili, je doteraz nejasné. Rovnako ako aj to, kam sa podeli peniaze. Svetlo sveta uzrela aj teória, že Filtz bol komplicom lupičov, a preto ho odstránili, kým ostatných úradníkov nechali nažive.

Dva roky si vyšetrovatelia nevedeli rady

Zodpovedným za objasnenie lúpeže bol šéf dolnorakúskej kriminálky Werner Windisch, ktorý mal neľahkú úlohu a dlho tápal v tme. Prvé svedecké výpovede o tom, že páchateľmi majú byť Libor Oller, Ladislav Mečiar a bratia Vladimír a Marián Švejdovci sa objavili až v roku 1992. Okrem nich mal byť do prepadu zapletený aj Jozef Jurík, ktorý vraj zastrelil poštového úradníka zodpovedajúceho za peniaze. V roku 1991 našli pri Prievidzi Juríkovu odrezanú hlavu. Práve v tomto období sa podľa vyšetrovania často stretával s Pavlom Lenhartom, ktorý na polícii vypovedal, že opitý Jurík mu povedal, s kým vylúpil vlak. Z Lenharta sa tak stal korunný svedok obžaloby, ale neskôr svoju výpoveď odvolal.

Vladimír Švejda na odvolacom pojednávaní v roku 2008.
Zobraziť galériu (5)
Vladimír Švejda na odvolacom pojednávaní v roku 2008.  (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)

Mafiánske styky

Pavol Lenhart pritom pôsobil niekoľko rokov ako telesný strážca a nájomný vrah pre banskobystrickú skupinu Mikuláša Černáka, ktorý ho mal v roku 1997 kvôli nezhodám zavraždiť. Jeho telo našli pohodené v kufri auta pri obci Budiš.

Najväčšia vlaková lúpež v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)

Boli iba obetní baránkovia?

Libora Ollera, jeho švagra Ladislava Mečiara a bratrancov Vladimíra a Mariána Švejdovcom nakoniec v roku 1993 obvinili zo spáchania ťažkého zločinu lúpežnej vraždy v spolupáchateľstve. Oller údajne naplánoval vylúpenie vagóna, Mečiar sa mal prepadu zúčastniť a Švejdovci mali miliónový lup previezť na Slovensko.

Vladimír Švejda, ktorý mal spolu so svojím bratom peniaze prevážať v dodávke, na súde tvrdil, že im rakúska polícia čin pripísala, pretože nevedela nájsť skutočných vinníkov. V ich aute, ktoré svedkovia videli v Rakúsku, vraj prevážali len Ollerove príbory a taniere. Tvrdili tiež, že veľkú sumu šilingov, ktorou v tom čase disponovali, si zarobili obchodovaním a brali si aj úvery.

Ladislav Mečiar
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Mečiar  (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)

Ollerovi Rakúšania naparili 20 rokov

Rakúska strana v lete 1994 Ollera odsúdila na 20-ročné väzenie. Po rokoch ťahaníc prišiel s verdiktom aj slovenský Najvyšší súd, ktorý zvyšnú trojicu uznal za vinnú z trestného činu lúpeže. Stotožnil sa s tým, že niektoré dôkazy boli nepoužiteľné. Je však celý rad ďalších dôkazov, ktoré stačia.

Obžalovaní Ladislav Mečiar, Vladimír Švejda a Marián Švejda na súde spochybnili výpovede viacerých svedkov. Tvrdili aj to, že sa v čase lúpeže nachádzali na iných miestach, čo súd neuznal. Najvyšší súd im však skrátil dobu trestu, ktorú Krajský súd v Trenčíne v roku 2005 určil na desať rokov. Na odvolacom konaní v januári 2008 rozhodol o šesťročnom treste v prvej nápravnovýchovnej skupine.

Marián Švejda
Zobraziť galériu (5)
Marián Švejda  (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)

Proces s tromi Slovákmi sa ťahal 15 rokov

Počas 15 rokov trvajúceho procesu sa výpovede svedkov niekoľkokrát zmenili a viacerí z nich otvorene priznali, že vypovedali pod nátlakom. Ide o jeden z najdlhšie sa vlečúcich prípadov v slovenskej kriminalistike. Podľa prokurátora sa prípad ťahal dlho aj preto, že bolo náročné dokazovanie a potrebná medzinárodná pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu