Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Je váš rad v obchode vždy ten najpomalší? Zistite, ako fungujú Murphyho zákony!

Ilustračné foto Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Počas jedného študentského experimentu sa jeho účastníci snažili zistiť, ako odhadnúť, v ktorom rade v obchode budú najkratšie stáť. Nielenže to nedokázali, ale často sa aj pri najlepšej vôli prejavil Murphyho zákon a aj najnádejnejší rad sa premenil na pascu nekonečného čakania. Keď sa organizátora pýtali, čo teda treba robiť, odpovedal: ,,Vyberte si rad s najsympatickejšími ľuďmi, nech aspoň čakáte v príjemnej spoločnosti.“ Murphyho zákonom človek neujde, no dá sa na ne pripraviť.

,,Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí,“ znie základný Murphyho zákon. Rokmi k nemu pribúdali stovky, vari aj tisícky nových – ľudská kreativita a smola býva predsa nevyčerpateľná. Frázy ako ,,Usmievaj sa, zajtra bude ešte horšie“ si ľudia tlačili na tričká a zákony schválnosti vznikali vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti – od jadrovej fyziky cez varenie až po šport. Veď aj slávny futbalový tréner Louis van Gaal dal pred rokom novinárom jednoznačnú odpoveď, keď chceli počuť príčinu šnúry prehier jeho Manchesteru United. ,,Môže za to Murphyho zákon,“ povedal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keď sa inžinierom nedarí...

Kto však bol ten Murphy a za akých okolností jeho zákony vznikli? Človek by si povedal, že to musel byť azda najväčší smoliar pod slnkom, ale je to úplne inak. Edward A. Murphy bol naopak veľmi úspešný a talentovaný letecký inžinier, ktorý pracoval na nových strojoch pre americkú armádu. Jednu smolu však mal – na spolupracovníkov. Istého dňa v roku 1949 jeden z jeho technikov azda už po stý raz zapojil nesprávne káble, čo bola inak veľmi jednoduchá úloha. To už Murphy nevydržal a na margo jeho zručností zvolal: ,,Ak existuje jediný spôsob, ako to spraviť zle, on ho určite objaví!“ Pobavil tým kolegov, ktorý výrok nazvali Murphyho zákonom. 

Dážď
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ktorý je ten váš?

Murphyho zákon sa dokonca dostal aj do zápisu projektu a ďalší a ďalší ľudia k nemu začali pripisovať nové verzie. Keďže išlo o inžinierov, väčšinou boli technické. Keď sa však začali šíriť po svete, ľudia nimi označovali najrôznejšie smolné situácie. Niektoré možno poznáte z bežného života aj vy:

  • V tímovej práci vždy niečo nevyjde. A určite to bude práve vašou chybou.  
  • Každé riešenie prinesie nové problémy.
  • Keď sa zo 100 otázok na skúšku jednu nenaučíte, je isté, že si ju vytiahnete.
  • Budík zásadne nezvoní pred dôležitými stretnutiami. A ak náhodou zazvoní, tak vynechá autobus alebo je na ceste poriadna zápcha.
  • Čím dlhšie trvá príprava jedla, tým je menšia šanca, že vášmu dieťaťu bude chutiť. 
  • Keď sa konečne po dlhom váhaní či sporení rozhodnete pre nákup nejakého tovaru, smola. Už je vypredaný.
  • Všetci normálni chlapi sú už zadaní.
  • Všetky normálne ženy sú už zadané.
  • Prvých 90 percent úlohy zaberie 90 percent času. Ostávajúcich 10 percent úlohy zaberie ďalších 90 percent času.
  • Zuby zásadne začínajú bolieť na dovolenkách. Zvlášť tých nepoistených.
  • Keď aplikácia na mobile funguje dokonale, určite príde čoskoro aktualizácia, ktorá to zmení.
  • Keď si konečne kúpite lístok na váš obľúbený tím, určite prehrá.
  • Rozprší sa vždy akurát vtedy, keď nemáte dáždnik.
  • Na parkovisku nájdete ťuknuté auto deň po tom, ako zrušíte havarijné poistenie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dajte Murphymu šach-mat!

Hoci neexistuje žiaden výskum, ktorý by platnosť Murphyho zákonov potvrdzoval, hádam každý zažil situáciu, pri ktorej sa na jeden z nich trpko odvolával. Napokon, dobre to pozná aj mnoho šoférov. Poškodenie auta príde často práve vtedy, keď si vodič po rokoch bez nehody povie, že havarijné poistenie je zbytočné. Ak sa teda chcete vyhnúť tejto kliatbe, čo tak spraviť prvý krok, povedzme tou správnou poistkou? Aby ste porazili Murphyho zákon a zvolili si naozaj tú najlepšiu, využite poistnú kalkulačku.

Tá pre vás vyberie najvhodnejšie a cenovo najvýhodnejšie poistenie nielen pre vaše auto, ale aj bývanie či cesty po svete. A čo pomôže v iných oblastiach? Čakajte v rade so sympatickými ľuďmi, nechajte si na úlohy časovú rezervu, aby vás náročné dokončovanie posledných desiatich percent projektu nezlomilo, a nespoliehajte sa na to, že pre vás tieto pravidlá schválnosti neplatia. Murphymu a jeho zákonom sa totiž smejú väčšinou len tí pripravení.  

Článok sme pripravili v spolupráci so službou poistnakalkulacka.sk

Viac o téme: PoistenieMurphyho zákony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu