Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Svet šokoval záhadný prípad prízračného pokémona: Otvorila som oči a videla, ako ma napadol!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/MOSKVA - Vlani v lete v Moskve istá žena zaspala po tom, čo na svojom smartfóne hrala hru Pokémon Go. Neskôr v noci ju prebudil drvivý tlak na prsiach. Otvorila oči a údajne videla, že ju napadol skutočný pokémon, napísal spravodajský server BBC News.

V panike a neschopná hovoriť s ním musela bojovať, zatiaľ čo jej priateľ pokojne spal vedľa nej. Nakoniec sa jej podarilo vstať a pokémon zmizol. Rýchlo prehľadala dom a keď nič nenašla, ohlásila útok na polícii. 

Správu o bizarnom napadnutí prevzali mnohé medzinárodné bulvárne denníky, ktoré ju miestami okorenili trochou škodoradostného humoru. Keď ale doputovala po internete k Matthewovi Tompkinsovi, experimentálnemu psychológovi Oxfordskej univerzity, nemávol nad ňou rukou ako nad kačicou zrodenou počas uhorkovej sezóny. Naopak. Pomyslel si: "Toto by sa mohlo stať komukoľvek." Podľa jeho slov tento neskorý nočný útok pokémona zapadá do toho, čo už o spánku vieme. A na základe toho, čo sa už o tomto záhadnom neuropsychologickom stave, akým spánok je, podarilo zistiť, sa dá zážitok onej Moskovčanky opísať ako "normálny", dodáva. 

Svet šokoval záhadný prípad
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Krátke, hoci zdanlivo paradoxné vysvetlenie znie, že mohla byť hore a pritom snívať. Ak necháme pokémonov a sústredíme sa na opis toho, ako sa nemohla pohnúť a cítila na sebe drvivú ťažobu, nájdeme obdobné symptómy v už opísanom jave. Jeho odborné označenie znie - poddruh parasomnia, čiže spánkovej poruchy. Okrem neschopnosti hýbať sa tieto obdobia bdelého ochrnutia často sprevádzajú živé zmyslové halucinácie. A obrazy z našich snov tak skutočne môžu preniknúť do našej bdelej, fyzicky vnímanej reality. Obsah halucinácií môže byť často tematicky spojený s pocitom paralýzy, ktorý sa prejavuje ako vízia votrelca v posteli, ktorý fyzicky tlačí spáča nadol.

Podobné prípady, ktoré je možné pripísať spánkovej paralýze, je možné vysledovať naprieč históriou i rôznymi kultúrami od doby najmenej štyristo rokov pred naším letopočtom. Prvá doteraz známa referencia sa objavila v knihe Čou Li. Čchun-kuan, starodávnom čínskom spise o spánku a snívaní. Tento text zahŕňa taxonómiu rôznych typov snívania a vedci zistili, že e-meng (sny o prekvapení) zdieľajú mnoho charakteristík, ktoré sú teraz spájané so spánkovou paralýzou. V závislosti od časového obdobia a kultúrneho kontextu môžu byť tieto nočné mory interpretované rôznymi spôsobmi. 

Svet šokoval záhadný prípad
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experti na spánkovú paralýzu Brian Sharpless a Karl Dograhmji zozbierali 118 rôznych termínov po celom svete, ktoré popisujú zážitky podobné spánkovej paralýze. Nórske povesti obsahujú svartalfary - zlých elfov, ktorí strieľajú do ľudí ochromujúcimi šípmi, než sa im uhniezdia na hrudi. Japonci zas majú termín kanašibari, ktorý znamená magické pripútanie na mieste neviditeľným kusom kovu. V niektorých častiach Švajčiarska ľudia hovoria o tchutch-muton - zlej víle z nočných môr, ktorá sa prestrojuje za čiernu ovcu. Kurdov navštevuje Mottaki, zlý duch, ktorý v noci dusí ľudí. Iránci používajú termín bachtak, čo je džin sediaci na hrudi spáča. 

Vedci teoreticky zvažujú aj možnosť, že by spánková paralýza mohla byť v niektorých prípadoch zodpovedná za presvedčenie ľudí, že boli unesení mimozemšťanmi. A od tých už niet k pokémonom tak ďaleko. 

Viac o téme: Nočná moraPokémonSpánková paralýza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu