Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V USA vyrastie mimozemský zábavný park

Miestne obchody v americkom Roswelle na UFOmánií zarábajú už roky – obrázky a repliky UFO a mimozemšťanov z kozmu zdobia aj budovy v centre mesta. Teraz to chcú predstavitelia mesta posunúť ešte na ďalšiu úroveň výstavbou zábavného parku s tematikou UFO, v ktorom by bola i krytá horská dráha.

Tá by návštevníkov brala na simulované únosy mimozemšťanmi. „Nikomu sa nič nestane a každý sa vráti, teda snáď v rovnakej podobe,“ vyhlásil autor námetu Bryan Temmer.

Park, ktorý ponesie názov Alien Apex Resort, by mal byť otvorený už v roku 2010. Mesto už schválilo legislatívu, ktorá uvoľní 245 tisíc dolárov (vyše 6 miliónov korún) na prvotné prípravy, i keď park bude nakoniec spravovaný a vybudovaný súkromnými prostriedkami. V júli by mali byť zverejnené výzvy k podaniu konkrétnych návrhov.

„Nie je to len o roswellskej nehode a o tom, či sa skutočne odohrala,“ povedal Temmer. Roswellská nehoda (Roswell Incident) tomuto mestu v juhovýchodnom Novom Mexiku priniesla celosvetovú popularitu. V júli 1947 v blízkosti jedného z tamojších rančov údajne havarovalo UFO, o ktorom armáda neskôr tvrdila, že išlo o utajený meteorologický balón.

Temmer, ktorý sa sám popisuje ako fanúšik tematických parkov a sci-fi, koncept predstaviteľom mesta predložil pred dvoma rokmi. „Vedel som, že na tejto planéte a možno v celom vesmíre je len jedno miesto, kde by tento nápad mohol fungovať,“ povedal.

Zach Montgomery, ktorý má v meste na starosti rozvoj a plánovanie, povedal, že projekt bude stáť „niekoľko stoviek miliónov dolárov“, avšak presnejšia suma zatiaľ nebola stanovená. „Podobná horská dráha, akú navrhuje Temmer, sa v inom zábavnom parku práve buduje asi za 100 miliónov dolárov (približne 2,5 miliardy korún),“ dodal Montgomery.

Montgomery uviedol, že mesto zvažuje šesť prípadných lokalít, avšak odmietol ich špecifikovať. Povedal len, že sa nachádzajú v hraniciach mesta alebo k nemu môžu byť pripojené. Nechcel taktiež menovať prípadných prevádzkovateľov. Poznamenal však, že najmenej štyri veľké korporácie už dali najavo nadšenie týmto nápadom.

Hlavným lákadlom pre návštevníkov je medzinárodné výskumné stredisko a múzeum UFO, ktoré od svojho otvorenia v roku 1992 prilákali vyše 2,5 milióna turistov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu