Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Röntgen seniorky (86) odhalil bizarnú škvrnu: Až po polstoročí sa dozvedela krutú pravdu

Seniorka sa sťažovala na pálenie na hrudi. Zobraziť galériu (2)
Seniorka sa sťažovala na pálenie na hrudi. (Zdroj: NEJM)

TALLAHASSEE - Pri rutinnej kontrole 86-ročnej ženy lekári zistili šokujúcu vec. Problémom seniorky nezodpovedala žiadna diagnóza a odborníci boli z jej príznakov zmätení. Bizarná príčina problémov sa ukrývala v ženiných pľúcach.

V pľúcnej dutine ženy s nachádzal olej, ktorý sa v jej tele nachádzal už desaťročia, uviedol The New England Journal of Medicine. Žena z Floridy sa sťažovala na pálenie na hrudi, ale prapodivne, nemala žiadne ťažkosti s dýchaním. Röntgenová snímka pľúc vykazovala v ľavom hornom rohu zvláštny nález, akési miesto s hustou nepriehľadnosťou.

Čistý blázon: Muž (45) si napchal do zadnice... neuveríte čo, potom prišlo peklo

Okolo roku 1950 ženu začali liečiť na tuberkulózu a terapia zahŕňala vstrekovanie oleja do pleurálnej dutiny. Išlo o liečbu, ktorá sa v západnom svete už desiatky rokov oficiálne nepoužíva. Do tela ženy sa tak mohol dostať kvapalný parafín, olivový olej, olej z treščej pečene, ale aj bavlníkový alebo arašidový olej. Dnes už lekári nevedia určiť, aký typ oleja sa žene usadil v pľúcach. Pacientka sa údajne roky po procedúre na žiadne zdravotné komplikácie nesťažovala, preto ani v minulosti nepodstúpila žiadnu kúru spojenú s odstraňovaním kvapaliny. 

Röntgen seniorky (86) odhalil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NEJM)

Viac o téme: RöntgenPľúca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu