Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dosť bolo obáv o dom či byt: Buďte v pohode a bez starostí, kdekoľvek ste!

Advertoriál Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: thinkstockphotos)

Aj vás občas trápi neznesiteľný pocit neistoty, či je doma všetko v poriadku? Zahoďte svoje starosti za hlavu. Vďaka našim radám budú zlodeji váš príbytok zďaleka obchádzať. Počas minulého roku sa na Slovensku udialo 6 260 krádeží vlámaním, pričom vykradnutých bolo 1 764 bytov a chát. Keď sa váš príbytok stane terčom zlodejov, zmiznú z neho, prirodzene, najmä cennosti. Najčastejšie odcudzenými vecami sú peniaze, rôzne šperky, ale pomerne lákavým produktom je aj elektronika – hlavne notebooky a tablety.

Podobné predmety sú súčasťou takmer každej domácnosti, no za zváženie stojí napríklad to, či je potrebné držať „pod vankúšom“ vyššiu finančnú hotovosť. Vaše peniaze sú istejšie uložené v banke. V každom prípade je najlepšie, keď sa návšteve zlodejov úplne vyhnete. Ako na to?

Dosť bolo obáv o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos)

Ostražitý sused je na nezaplatenie

Niet nad dobrého suseda – a v tomto prípade dvojnásobne. Ak s tým svojím máte fajn vzťahy, poproste ho, aby občas skontroloval váš byt či dom a sledoval, či je všetko v poriadku. 

Bezpečnostné dvere sa vyplatia

Sú drahšie, ale majú svoje opodstatnenie. Môžete ich ešte doplniť zámkom navyše, retiazkou či spevnenými zárubňami. Samozrejme, môže sa stať, že ani tieto bezpečnostné prvky vlamačov neudržia mimo vášho príbytku. V takom prípade pomôže dverový senzor, pohybový senzor či kamera. Keď zaznamenajú otvorenie dverí, okna alebo pohyb, aplikácia vo vašom telefóne vás upozorní. Ak ste práve s celou rodinou na druhej strane republiky, môžete poprosiť susedov, aby skontrolovali situáciu, prípadne priamo zavolať políciu. 

Dosť bolo obáv o dom či byt

Kľúče na bezpečnom mieste

To znamená vo vašom vrecku či kabelke. Nikdy nenechávajte kľúče pod rohožkou, kvetináčom či inde v blízkosti dverí. Sú to prvé miesta, kam sa zlodeji pozrú.

Nezabúdajte na okná

Ak nechcete mať neželanú návštevu, nepozývajte ju dnu. Poctivo zatvárajte okná najmä na prízemí či v pivnici. Potrebujete v týchto priestoroch často vetrať? Potom radšej porozmýšľajte nad okrasnými bezpečnostnými mrežami.

Dosť bolo obáv o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zlodeji majú uši všade

Kúpili ste si extra drahý televízor či dokonca hodnotné umelecké dielo? Samozrejme, že ste nadšení. Nedeľte sa však o túto radosť s ľuďmi, ktorých vlastne ani nepoznáte, ako napríklad nový kolega či práve nasťahovaný sused. Nikdy neviete, čo im môže chodiť po rozume. Radšej sa pochváľte len pred blízkymi kamarátmi či rodinou.

Ako keby ste boli doma

Chystáte sa na dlhší čas preč? Ideálne je vzbudzovať navonok dojem, že ste stále doma. Pred odchodom nesťahujte rolety a dohodnite si aj vyberanie schránky. Pomôže vám sused či známy. Okrem toho je výborná možnosť zasvietiť večer doma svetlá – vďaka jednoduchému zariadeniu a aplikácii v telefóne to zvládnete aj vy. Môžete si dokonca pripraviť aj vlastný scenár. Podľa neho sa napríklad o siedmej rozsvietia svetlá, o ôsmej sa zapne televízia či rádio a ostanú pustené do času, ktorý si určíte. Podozrivé ticho a tma vo vašom byte tak nikoho lákať nebude. 

Dosť bolo obáv o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos)

Sociálne siete ako váš nepriateľ

Doba populárnych sociálnych sietí ako Facebook alebo Instagram vám môže poriadne znepríjemniť život. Je vašou záľubou pridávanie aktuálnych fotografií z dovolenky či statusov oznamujúcich vašu aktuálnu polohu? Radšej si to dobre zvážte, najmä vtedy, ak váš profil môže vidieť kadekto. Dávate tak totiž na známosť, že váš príbytok je zrejme bez dozoru.

Najefektívnejšia ochrana domu či bytu

Aj vy túžite mať neustály prehľad o svojom domove? Chcete mať pocit bezpečia, aj keď ste desiatky kilometrov od svojho domu či bytu? Prostredníctvom moderných kamier a senzorov môžete okamžite vedieť, čo sa u vás doma práve deje. A všetko pritom ovládate pohodlne z mobilu, tabletu či hodiniek.

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom

Viac o téme: DomácnosťMagenta SmartHome
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu