Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Mrakodrap, ktorý vám vyrazí dych: Luxus plný zelene, kontrast s okolitou chudobou

Mrakodrap Agora Garden
Mrakodrap Agora Garden (Zdroj: Vincent Callebaut)

TCHAJ-PEJ - V taiwanskej metropole vyrastá mrakodrap, ktorý by mal byť schopný absorbovať až 130 ton oxidu uhličitého za rok. Na balkónoch tejto unikátnej stavby, ktorá pripomína dvojreťazcovú DNA alebo dva obrovské "tancujúce domy", bude totiž vyše 23-tisíc stromov. Informoval o tom denník El País.

VIDEO Peklo v pýche Sovietskeho zväzu: Hotel zachvátil požiar, 42 mŕtvych, tajomná príčina

Dom prezývaný Agora Garden (či Tchao Cu Jin Jüan) by mal byť hotový v septembri. Jeho autorom je belgický futuristický architekt-ekológ Vincent Callebaut, podľa ktorého je tento "mestský les symbiózou človeka a prírody".

Okrem pohlcovania oxidu uhličitého stromami na balkónoch je ekologická aj samotná stavba. Dom je postavený z recyklovateľných materiálov.

Mrakodrap má ale aj svojich kritikov. "Táto zelená budova je hlavne len luxusný bytový dom a jej ekologický prínos je vzhľadom na náklady diskutabilný," tvrdí architekt Germain Canon žijúci v Tchaj-peji.

Výťah pre automobily ku každému bytu a obrovská rozloha jednotlivých apartmánov podľa neho nehanebne kontrastujú so skutočnosťou, že mnohé rodiny si v meste nemôžu dovoliť ani vlastný malý byt.

Viac o téme: MrakodrapOxid uhličitý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu