Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vedci to povedali jasne: Chudoba zabíja rovnako ako fajčenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Fajčenie škodí. Aj alkohol a sedavý spôsob života, pretože vedie k obezite a v dôsledku toho k vysokému krvnému tlaku a cukrovke. Tieto rizikové faktory sú známe. Ku skráteniu rokov života a k zníženiu počtu rokov prežitých v zdraví ale nevedie iba nesprávny životný štýl. Dnes je k tomu potrebné pripočítať aj sociálnu nevýhodu, teda zlé profesionálne zaradenie, nízky príjem a nízku úroveň vzdelania. Teda chudobu. Ukazuje to štúdia vedcov z projektu Lifepath, ktorý financovala Európska komisia.

Autori štúdie, ktorej závery zverejnil časopis Lancet, porovnávali vplyv nízkeho socioekonomického statusu s vplyvom ďalších, už známych rizikových faktorov. Zistili tak, že chudoba skracuje život o viac ako dva roky, resp. o 1,5 roka u žien a o 2,6 roka u mužov. Pre porovnanie, fajčenie skráti život o 4,8 roka, cukrovka o 3,9 roka a sedavý spôsob života o 2,4 roka. 

Vedci to povedali jasne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Štúdie sa zúčastnilo takmer dva milióny ľudí z Británie, Talianska, Portugalska, USA, Austrálie, Švajčiarska a Francúzska a prvýkrát jasne preukázala, že chudoba zaťažuje zdravie spôsobom, ktorý je porovnateľný s obezitou a fajčením. Inštitúcie ale robia málo alebo vôbec nič, aby chudobu odstránili. Chudoba pritom stojí pri zrode nevhodného životného štýlu a správania, pokiaľ ide o prevenciu a liečbu chorôb. Štúdia umožňuje odhaliť, prostredníctvom akých biologických mechanizmov (napríklad zlé fungovanie imunitného systému) nízky sociálno-ekonomické postavenie ohrozuje zdravie, vysvetľuje koordinátor výskumu Paolo Vineis. 

Vedci to povedali jasne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Účastníci štúdie boli sledovaní po dobu trinástich rokov, a tak bolo možné odhadnúť počet rokov, ktoré boli v priemere stratené kvôli zlým sociálno-ekonomickým podmienkam. "Boli sme prekvapení, že zlé sociálno-ekonomické podmienky môžu ľudí zabíjať rovnako rýchlo, ako silne rizikové faktory, teda fajčenie, obezita a vysoký krvný tlak," uvádza jedna z autoriek štúdie, Silvia Stringhiniová z univerzitnej kliniky v Lausanne. "Skutočnosť, že nízky sociálno-ekonomický status je zrejme spojený s vyššou úmrtnosťou, bola vedeckej obci známy už roky, naša práca je ale prvá, ktorá porovnávala tento parameter s ďalšími významnými rizikovými faktormi a kvantitatívne ukázala, že život v chudobe skracuje dĺžku života o viac ako dva roky," dodáva. 

Vedci to povedali jasne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Politika orientovaná na zlepšenie sociálno-ekonomických podmienok jednotlivcov by mohla zachrániť mnoho život. Zásahy zamerané na faktory ako je práca a vzdelanie môžu mať väčšiu účinnosť, pokiaľ ide o zlepšenie zdravia, ako politika zameraná na jednotlivé rizikové faktory, ako je pomoc tým, ktorí chcú prestať fajčiť, či rady, ako sa zdravo stravovať. To je síce dôležité, ale dotýka sa to sociálne vyšších vrstiev, ktoré môžu ľahšie zmeniť málo zdraviu prospešné návyky. 

Viac o téme: ŠtúdiaSmrťChudoba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu