Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cez víkend nás čaká vesmírne divadlo: Zatmenie Mesiaca a kométa so slovenským menom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

NEW YORK - Zriedkavo pestré divadlo ponúknu ľuďom na väčšine miest Zeme vesmírne úkazy, ktoré budú pozorovateľné cez víkend. Na začiatok príde čiastočné zatmenie Mesiaca. Potom na seba hlavnú pozornosť strhne kométa 45P, ktorá nesie meno jednej zo slovenských astronómok.

Vedci hovoria o nečakanej vesmírnej hrozbe: Záhuba môže byť bližšie, ako si myslíme

Mesiac sa začne do tieňa Zeme ponárať pol hodinu pred piatkovou polnocou SEČ. Tieň prekryje iba časť jeho povrchu, podľa amerických astronómov citovaných agentúrou AP by však malo byť zatmenie vidieť na väčšine povrchu našej planéty vrátane Európy, Afriky či západnej Ázie. Trvať bude viac ako štyri hodiny.

V sobotu ráno sa potom vo vzdialenosti 12,4 milióna kilometrov od Zeme preženie relatívnou rýchlosťou viac ako 20 kilometrov za sekundu kométa 45P. Zelene svetielkujúce teleso bude možné uvidieť v súhvezdí Herkula. Na rozdiel od zatmenia bude dobre pozorovateľné len za pomoci ďalekohľadov.

Úplné zatmenie Mesiaca v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Oficiálny názov kométy znie 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Jedným z jej objaviteľov bol v roku 1948 český astronóm Antonín Mrkos, ktorý ju pozoroval v observatóriu na Skalnatom plese so slovenskou kolegyňou Ľudmilou Pajdušákovou. O niekoľko dní skôr ju nezávisle na nich objavil aj japonský astronóm Minoru Honda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu