Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neobyčajný život gorily na FOTO, ktorú si adoptovali dedinčania

John medzi svojimi ľudskými kamarátmi Zobraziť galériu (3)
John medzi svojimi ľudskými kamarátmi (Zdroj: profimedia.sk)

ULEY - Pozrite sa na nikdy predtým nevidené fotografie dokumentujúce ohromujúci príbeh gorily, ktorú si adoptovali obyvatelia jednej anglickej dediny. Žila po ich boku, akoby bola jednou z nich, a prakticky aj bola. Až dokým neskončila vďaka podvodu na jej majiteľov v cirkuse.

Prinášame vám skutočne nevšedný životný príbeh jednej gorily, ktorá žila bok po boku ľudí v dedinke Uley na juhozápade Anglicka. Miestni si ju adoptovali po tom, ako bola zajatá ešte ako mláďa v africkom Gabone, keď jej rodičov zastrelili francúzski vojaci. V roku 1918 opicu previezli do Veľkej Británie, kde ju v jednom londýnskom obchode za 300 libier (teraz 25-tisíc libier) kúpil Rupert Penny a následne pomenoval John Daniel. 

Krátko nato si gorilu pod svoje ochranné krídla vzala Rupertova sestra Alyce Cunninghamová, ktorá žila práve v Uley. Tam Johna vykŕmila a starala sa o neho prakticky ako o malého chlapca.

Neobyčajný život gorily na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mal vlastnú izbu, naučila ho chodiť na záchod, ustieľať si svoju posteľ a dokonca aj prať. Hrával sa ostatnými deťmi, chodil s nimi do školy a so svojou paničkou zas zvykol piť popoludňajší čaj. Okrem toho mimoriadne rád navštevoval miestneho obuvníka, ktorého pozoroval pri práci.

Neobyčajný život gorily na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bohužiaľ, gorilí príbeh sa neskončil šťastne. Po troch rokoch, keď sa z Daniela stal dospelý jedinec, bol príliš veľký na to, aby sa o neho Alyce mohla starať. Predala ho preto jednému Američanovi, ktorý jej sľúbil, že gorilu vezme do domu na Floridu. Namiesto toho ale skončila v cirkuse a zoo. Johnovi Alyce veľmi chýbala a jeho zdravotný stav sa v dôsledku toho rapídne zhoršoval. Pracovníci zoologickej záhrady preto Cunninghamovej poslali urgentnú správu, v ktorej ju prosili, aby Johna prišla pozrieť. S tým, že jej preplatia náklady na cestu. Alyce neváhala, no ešte predtým, než sa stihla doplaviť do New Yorku, Daniel vo veku štyri a pol roka zomrel na pneumóniu. Všetci ale boli presvedčení o tom, že skutočnou príčinou jeho smrti bol žiaľ. Jeho telo bolo vypchaté a vystavené v Americkom prírodovednom múzeu. Tam je až dodnes. 

Neobyčajný život gorily na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Fotografie dokumentujúce život poľudštenej gorily objavila archivárka dedinky, Margaret Groomová, a následne ich zverejnila vo svojej knihe. "John vyrástol spolu s ostatnými deťmi, ktoré ho zbožňovali. Ešte donedávna v Uley žili ľudia, ktorí si pamätali, ako sa tu prechádzal a chodil do záhrad jesť ruže. Vedel, do ktorého domu má isť, aby mu načapovali dobrý jablčný mušt. Škoda, že jeho osud sa skončil tak smutne," povedala Groomová. 

Viac o téme: GorilaAdopcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu