Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Občianska vojna si vyžiadala 80-tisíc mŕtvych: Brutálne vraždenie uprostred dediny

 Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN SALVADOR/PRAHA - Pred 25 rokmi, 16. januára 1992, podpísali Salvádorská vláda a opozičný Front Farabunda Martího pre národné oslobodenie (FMLN) v Mexiku mierovú dohodu o ukončení občianskej vojny. Krvavý konflikt medzi pravicovou vládou podporovanou USA a ľavicovými partizánmi, na ktorých strane stáli socialistické krajiny vrátane vtedajšieho Československa, trval bezmála 12 rokov a vyžiadal si takmer 80.000 obetí a niekoľko sto tisíc utečencov.

Väčšina ľudí na Západe má zlú predtuchu: Svet je na pokraji tretej svetovej vojny

Podhubím k občianskej vojne sa v 70. rokoch stala ťažká situácia jednoduchých Salvádorčanov, z ktorých väčšina žila v chudobe a trpela nedostatkom pôdy. Dlhšie ako desaťročie trvajúce boje mali potom úplne devastujúci vplyv na politickú situáciu a hospodárstvo krajiny.

Opoziční partizáni, združení vo FMLN, sa pokúšali dostať vládu na kolená okrem iného ničením mostov a kávových plantáží, strhávaním elektrického vedenia a zabíjaním domácich zvierat. Armáda, zodpovedná pravicovej vláde, odpovedala vraždením nevinných dedinčanov. Hrubého porušovania ľudských práv sa dopúšťali obe bojujúce strany.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov!

Najkrvavejší masaker sa udial v decembri 1981. Do mestečka El Mozote na severovýchode krajiny vtedy prišli členovia armádnej jednotky Atlacatl, aby potrestali miestnych obyvateľov za to, že údajne podporovali ľavicových rebelov. Vojaci zhromaždili obyvateľov El Mozote a okolia v centre obce a všetkých bez rozdielu veku i pohlavia beštiálne vyvraždili. Ďalším známym činom bol atentát pravicových skupín na obľúbeného arcibiskupa Oscara Romera z marca 1980.

K dohode nakoniec prinútila obe strany vzájomná vyčerpanosť, inklinácia radikálnych síl k stredu politického spektra a zmenený postoj veľmocí k salvádorskému konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu