Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tieto hračky boli podpultovým tovarom

Kamarátov Adama i Dominika (12) zaujali autíčka, s ktorými sa možno hrali ich otcovia. Zobraziť galériu (3)
Kamarátov Adama i Dominika (12) zaujali autíčka, s ktorými sa možno hrali ich otcovia.

KOŠICE - Nostalgiou dýcha košické východoslovenské múzeum. Hlavne strednú generáciu poteší výstava hračiek z 2. polovice minulého storočia. Hračky, ktoré sa u nás predávali od 50. do začiatku 90. rokov, zbiera Košičan Jozef Petrák (50).

Zbieraním hračiek si počítačový technik, ktorý opravuje medicínske stroje na celom Slovensku, kompenzuje stres a rýchly život. „Najradšej som ich mal, samozrejme, keď som bol dieťa. Počas puberty som mal iné koníčky, no potom som sa k hračkám vrátil,“ hovorí J. Petrák.

Zameriava sa hlavne na československé výrobky vyrobené od roku 1950 maximálne do roku 1992, medzi ktoré patria napríklad preslávené postavičky „igračikov“. Tie sa po nežnej revolúcii prestali vyrábať.

„Vzácne sú pre mňa hračky od slovenských výrobcov. Málokto vie, že zaujímavé autíčka vyrábali napríklad v Pohorelej,“ hovorí J. Petrák, ktorý v múzeu vystavuje aj hračky z Maďarska, bývalého Sovietskeho zväzu a Číny. Mnohé boli ťažko dostupným, dokonca podpultovým tovarom. Súčasťou výstavy je aj zariadená detská izba s hračkami zo zbierky J. Petráka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu