Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fantastická teória astronómov o vzniku života na Zemi: Ľudstvo je vo vesmíre predčasne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Jestvuje ešte niekde inde vo vesmíre život? Alebo sme v ňom úplne sami? To je otázka, ktorá trápi ľudstvo už celé stáročia až tisícročia. Vedci sa domnievajú, že už na ňu poznajú pravde blízku odpoveď.

Ak je vo vesmíre toľko planét, že ich ani nedokážeme spočítať, prečo sme sa ešte nestretli so žiadnou inou formou života, ktorá by sa podobala tej našej? Astronómovia z Harvardovej univerzity a Oxfordu prišli v rámci novej štúdie s hypotézou, že život sa na Zemi sa vytvoril predčasne. V podobnom zmysle, ako keď sa dieťa narodí napríklad v šiestom mesiaci. To by vysvetľovalo, prečo sa vo vesmíre cítime byť sami.

Bombastická správa vedcov: Najúžasnejšia sci-fi predstava je možno mrazivo skutočná

„Ak sme sa tu objavili skoro, ak sme z pohľadu kozmického času nedonosení, vysvetľovalo by to, prečo sme ešte nevideli žiadnu inú civilizáciu navôkol,“ uviedol Rafael Batista z Oxfordskej univerzity, spoluautor štúdie pre Iflscience.com. „Možno sme prví alebo jedni z prvých,“ doplnil.

Osud planét riadi hviezda

Treba si uvedomiť, že život vo vesmíre nemohol byť zahájený do 10 miliónov rokov od Veľkého tresku, pretože sa ešte len formovali prvky potrebné pre život, napríklad uhlík a kyslík. Potom je tu celý rad dôležitých rozhodujúcich faktorov. Jedným z nich je hmotnosť hviezdy, ktorá určuje životnosť planetárnej sústavy. Čím je jej hmotnosť vyššia, tým kratšiu životnosť má.

Hviezdy, ktoré sú trikrát ťažšie ako tá naša, zaniknú pravdepodobne ešte predtým, ako život dostane šancu na vývoj. Menšie hviezdy od nášho Slnka však môžu prežiť aj desať biliónov rokov, čo je dostatok času na vznik života a jeho udržanie.

Život na Zemi je vesmírna rarita

Batista ďalej dodal, že život pravdepodobne existuje aj inde ako na Zemi, ak našiel stabilné prostredie na vývoj. Naša Zem má zhruba 4,5 miliardy rokov a prvý komplexný život sa na nej utvoril pred najmenej tromi miliardami rokov. Predchodcovia človeka sa na Zemi objavili len pred 200-tisíc rokmi a celý vesmír má približne 13,8 miliardy rokov.

Len v našej galaxii sú miliardy planét, z ktorých mnohé môžu byť obývané, myslí si vedec. Možno sme však jednou z mála planét, na ktorej sa dokázal vytvoriť taký zložitý a vnímavý život. Na Zemi sa život objavil v perióde vývoja vesmíru, ktorá dávala len 0,14-percentnú šancu na jeho vznik a to je obrovský zázrak.

Fantastická teória astronómov o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: VesmírZemVeľký treskVznik života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu