Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V roku 2017 nás čakajú prekrásne hviezdne úkazy: Budeme o sekundu dlhšie žiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

PRAHA - Astronomické úkazy budú oproti tomuto roku v roku 2017 podľa vedcov bohatšie. Nový rok začne hneď zaujímavosťou, pretože v noci z 31. decembra na 1. januára bude po 0:59:59 stredoeurópskeho času (SEČ) vložená jedna sekunda navyše. Ľudia sa môžu po celý rok tešiť na aktívny Meteorický roj, možno uvidia aj známe kométy a zažijú dve zatmenia Mesiaca.

Prvým významným astronomickým úkazom roka bude maximum meteorického roja nazvaného Kvadrantidy, a to v noci z 3. na 4. januára, povedal hovorca Astronomického ústavu Akadémie vied ČR Pavel Suchan.

Nový rok začne vo svetovom čase o sekundu neskôr

Medzinárodná služba rotácie Zeme (IERS) totiž zverejnila ustanovenia prestupnej sekundy na rok 2016 a 2017. Po dvadsiatysiedmykrát od jej zavedenia v roku 1972 sa tak v jeden okamih naraz posunie na celom svete čas o jednu sekundu a platiť to bude aj pre Českú republiku a Slovensko. 
V greenwichskom čase bude sekunda vložená pred začiatkom nového roka a ľudia tak budú musieť do odpočtu k ohňostroju jednu sekundu pridať. O svetovej polnoci po čase 23:59:59 bude nasledovať 23:59:60 a až potom 00:00:00 nasledujúceho dňa. To sa stane na celom svete v rovnaký okamih. To znamená, že v Česku a na Slovensku sa tak stane o 1:00 SEČ 1. januára.

V roku 2017 nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Meteorické roje

Budúci rok budú dobré pozorovacie podmienky pre niekoľko meteorických rojov. Ten prvý - Kvadrantidy vrcholí už v utorok 3. januára za minimálneho rušivého vplyvu mesačného svitu, ktorý zapadne ešte pred polnocou. "Na tmavej oblohe ďaleko od miest preto uvidíme v čase okolo maxima, v noci z 3. na 4. januára, až 60 meteorov za hodinu," povedal Suchan. Znovu sa Kvadrantidy budú môcť takto dobre pozorovať až o dva roky.

Polotieňové zatmenie Mesiaca

Po polnoci z piatka na sobotu 10. na 11. februára nastane polotieňové zatmenie Mesiaca, v tomto prípade na hranici už čiastočného zatmenia. "V prvej polovici februára nás čakajú najlepšie podmienky pre sledovanie komety45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, ktorá bola spoluobjevena československými astronómami Antonínom Mrkosom a Ľudmilou Pajdušákovou v roku 1948," doplnil.

Úplné zatmenie Mesiaca v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na konci februára budú pozorovatelia môcť uvidieť druhú najznámejšii kométu vôbec - kométu 2P/Encke, ktorá sa k Slnku vracia na svoje krátkoperiodickej dráhe každých 3,3 roka. Tretiu kométu nazvanú 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák uvidíme začiatkom apríla. K Slnku sa vracia každých zhruba päť rokov, návrat v roku 2017 však astronómovia hodnotia ako nepriaznivejší za posledných 200 rokov. "Táto vlasatica je veľmi nevyspytateľná a jej návraty sú známe neočakávanými zjasnením, takže nám môže pripraviť aj rôzne príjemné prekvapenia," povedal Suchan. Za priaznivých podmienok by mohla byť vidieť aj cez svetelné znečistenie z miest.

Z pohľadu oblohy nás čaká krásne leto

Leto bude bohaté na najkrajšiu časť Mliečnej dráhy, vedci tiež predpokladajú, že dobrú viditeľnosť by mohol mať Saturn. Jedným z najlákavejších úkazov v budúcom roku bude tiež čiastočné zatmenie Mesiaca, ktoré sa očakáva 7. augusta večer. V polovici decembra nastane pravidelný meteorický roj Geminidy. Na pozorovanie budú najlepšie noci zo 13. na 14. a 14. na 15. decembra. Za ideálnych podmienok pôjde podľa Suchana v priebehu maxima roja zachytiť až 1000 meteorov za noc.

Viac o téme: VesmírHviezdyNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu