Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Z ktorého alkoholu budete mať najskôr opicu? Potraviny, ktoré vás pred ňou zachránia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Tie pocity zrejme dôverne poznáte - špeciálne v tomto ročnom období. Treštiacu hlava, sucho v ústach a neustávajúci pocit nevoľnosti, ktorý sa nedarí zahnať žiadnym zaručeným prostriedkom.

Áno, blížia sa sviatky, ku ktorým do značnej miery patrí aj zvýšená konzumácia alkoholu a tiež riziká, že nasledujúce ráno bude zakalené nepeknou opicou. Ak sa jej chcete vyhnúť, potom by ste možno mali vedieť, že nesúvisí ani tak s tým, koľko vypijete, ale s tým, čo prelejete hrdlom, píše portál news.com.au. 

Z ktorého alkoholu budete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Všetky druhy alkoholu sú variáciami chemickej látky etanol a pečeň a mozog ich odbúravajú rovnakým spôsobom. Príčinou opice sú ale prevažne ingrediencie pridané navyše, ako je cukor a ďalšie zložky, ktoré sa starajú o najbolestivejšie následky pitia alkoholu. 

"Keď trávime alkohol, musí ho telo premeniť na acetaldehyd. Ten predstavuje záťaž pre telesný systém a môže vyvolať nepríjemné symptómy a opicu. Avšak ak chcete ich pravdepodobnosť znížiť, vyberte si číry alkohol, ako je napríklad vodka. Má najmenej toxínov spôsobujúcich opicu, zvlášť v porovnaní s tmavšími destilátmi, ako je whisky. A nezabúdajte alkohol striedať s pohármi čistej vody," radí odborníčka na holistickú výživu Joko Inueová. 

Z ktorého alkoholu budete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pokiaľ ide o treštiacu hlavu, u tej je najčastejšie na vine dehydratácia. A za nevoľnosť môže nadmerné množstvo alkoholu, ktoré dráždi žalúdok a núti ho okrem iného produkovať príliš veľa žalúdočnej kyseliny. Látky, ktoré sú v alkohole navyše okrem etanolu, či už vznikli napríklad pri zrení vína, brandy či whisky, alebo ich do nápoja pridal výrobca pre zlepšenie chuti alebo farby, môžu opicu ešte zhoršiť tým, že naruší hladinu PH v tele. 

Mohlo by vás zaujať:
Životabudič káva: Poznáme ju na milión spôsobov, ale to, čo dokážu niektorí s ňou je umenie!

A čo tradičné sviatočné šampanské? Problém prípitku spočíva v tom, že sa zvyčajne vypije veľmi rýchlo a ak je pred jedlom, potom aj na prázdny žalúdok. Bublinky sú často spojené s opicou kvôli oxidu uhličitému, ktorý je vháňaný do fliaš, aby sa postaral o šumivý efekt. Vďaka tomu ich alkohol rýchlo absorbuje do krvného obehu. 

Z ktorého alkoholu budete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Dostanete rýchlejšie vstrebávanie, vyššiu hladinu alkoholu v krvi a tiež v mozgu, ak pijete šampanské namiesto nesýteného alkoholu. Zhruba dve tretiny ľudí sa opijú rýchlejšie, keď pijú šampanské alebo iné sýtené nápoje," vysvetlil Boris Tabakoff, profesor farmakológie Coloradskej univerzity.

Najrozumnejšie je piť s mierou, ale môžete taktiež vyskúšať malé triky, ktoré by mohli opicu zahnať. Traduje sa, že piť sa má na dobrý "základ" v podobe tučného jedla. Ale Inueová odporúča iné potraviny. "Jedlo ako je brokolica, kel, citrón, kurkuma alebo červená repa, sú skvelé pre vašu pečeň. A takisto bylinky, ako pestrec mariánsky, púpava lekárska, phyllanthus niruri nazývaný drvič kameňov, lopúch či bobule schizandry čínskej, pri zaradení stravy pomáhajú s fungovaním pečene." 

Viac o téme: SilvesterNový rokPitie alkoholu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu