Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sieťka v okne: Chráňte sa pred otravným hmyzom!

Otravného hmyzu sa zbavíte len kvalitnou sieťou.
Otravného hmyzu sa zbavíte len kvalitnou sieťou.

Horúce noci sa spájajú nielen s príjemnými zážitkami, ale aj s nemalými starosťami. Jednou z najotravnejších situácií je, keď sa snažíte zaspať a nad hlavou vám bzučí neodbytný komár či obrovská mucha.

Ak chcete toto leto predísť podobným zážitkom, dajte si namontovať okennú sieť. Viete, aký typ sa hodí na vaše okno či balkónové dvere? Nový Čas vám prináša prehľad najpoužívanejších druhov.

V prípade, že máte v byte či dome plastové alebo staré drevené okná, môžete sa rozhodnúť pre pevnú sieť. „Tento typ sa montuje len na pevný okenný rám,“ tvrdí architekt Daniel Mikunda. Jedným zo spôsobov je inštalovanie sieťky priamo na vonkajší rám okna pomocou úchytiek, ktoré sú vkladané zo strany interiéru do rámu za tesnenie. Na zimu ich môžete odstrániť. Tiež si môžete zvoliť aj trvalú a pevnú inštaláciu, kde sa rám sieťky priamo priskrutkuje do nosného okenného rámu. Ďalšou možnosťou je uchytenie z jednej strany prostredníctvom pántov.

Samonavíjacia sieť


Praktickým riešením je aj samonavíjacia sieť, ktorá funguje na princípe žalúzií. Ovláda sa ťahom za šnúrku. „V hornom ráme okna je umiestnený bubon, kde sa sieť navíja. Pomocou bočných vodiacich líšt (upevnených po bokoch okenného rámu) a spodnej lišty má sieť ka dobré tesnenie a správne drží tvar,“ hovorí architekt. Bubon môže byť zakomponovaný do fasády (omietnutý), alebo prekrytý materiálom, z ktorého je okenný rám. „Jeho vzhľad si môžete prispôsobiť podľa toho, z akého materiálu je okno vyrobené,“ radí architekt.

Riešenie na balkón


Sieťky na balkónové dvere sa otvárajú von, čiže sú umiestnené z vonkajšej strany na pevnom ráme dverí. Rám sieťky má pánty, v ktorých môže byť pružinka, ktorá dostane sieťku do zatvorenej polohy. Existujú aj takzvané samozatváracie dvere, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako dvere do vchodu. Medzi pevný rám dverí a rám sieťky sa nainštaluje samozatvárač. Takto máte sieťku vždy bezpečne pritlačenú k rámu dverí, čím zabránite hmyzu vniknúť dovnútra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu