Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Českí vedci chcú prepísať učebnice geografie: FOTO Prišli s najvyšším vodopádom na svete

Vodopády Tugela v Juhoafrickej republike. Zobraziť galériu (3)
Vodopády Tugela v Juhoafrickej republike.

PRAHA - Najvyšším vodopádom sveta je Tugela v Juhoafrickej republike. Jeho výška je 983 metrov, čo je o štyri metre viac než u doteraz uvádzanej jednotky Salto Ángel vo Venezuele, tvrdí skupina českých geodetov, ktorá v novembri juhoafrický vodopád premerala. Informáciu televízie Prima dnes potvrdil vedúci expedície Martin Šíl. Podrobnosti plánuje zverejniť tento týždeň na tlačovej konferencii. Vodopád Tugela bol doteraz s 948 metrami označovaný za druhý najvyšší na svete.

"Teraz sa obrátime na World Watterfall Database, poskytneme im dáta, ktoré sme získali, a budeme sa snažiť, aby sa poradie zmenilo," povedal Šíl. Výšky sa doteraz určovali prostým odpočtom nadmorských výšok stanovených barometrickým výškomerom. Česi merali výšku vodopádu geodetickou metódou.

Angelov vodopád vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: instagram/troelsoone)

Udávaná výška venezuelského vodopádu v národnom parku Canaima presne zodpovedá výškovému rozdielu medzi hranou vodopádu a hladinou rieky Churún. V skutočnosti by podľa Šíla mohol byť vysoký len niečo vyše 800 metrov. Padá totiž skokom 807 metrov, potom pokračuje kaskádami až k poslednému skoku o 30 metrov nižšie. Naproti tomu Tugela, ktorá je v Dračích horách, padá s piatimi skokmi, pokračuje príkrymi kaskádami a asi po kilometri sa objavuje posledný, zhruba desaťmetrový skok.

Angelov vodopád vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: instagram.com/rekindlepr)

Spory o správnu mieru zemepisných bodov sa občas objavujú. Údaje sa rozchádzajú napríklad pri najvyššej hore sveta Mount Evereste. Nepál oficiálne používa údaj zistený v roku 1954 indickými expertmi, podľa ktorých hora meria vrátane snehovej čiapky na vrchole 8848 metrov. Čína, ktorej patrí severný svah hory, ale v máji 2005 namerala 8844,43 metra.

Tiež pri najvyššej európskej hore Mont Blanc udávajú encyklopédie dve výšky. V posledných 150 rokoch sa uvádzalo 4807 metrov, začiatkom tohto tisícročia ale merania s využitím GPS ukázali 4810 metrov. Úplne jasno nie je dokonca ani u najvyššej českej hory. Sněžka podľa máp siaha do 1602 metrov nad morom, geodet Vladimír Hlavsa ale vo februári 2014 zistil, že skutočný vrchol je vyššie, a to vo výške 1603,30 metra. Tento bod je ale na poľskom území pri kaplnke svätého Vavrinca.

Viac o téme: VodopádGeografiaMartin Šíl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu