Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Škrupinky v búrlivom vetre: Búrka dala zabrať pilotom na letisku, boeing nezvládol pristáť

Vietor spôsoboval lietadlám veľké problémy pri pristávaní.
Vietor spôsoboval lietadlám veľké problémy pri pristávaní. (Zdroj: youtube/Jerry Taha Production)

AMSTERDAM - Vážne problémy spôsobilo cez víkend nepriaznivé počasie sprevádzané prudkým vetrom vo Francúzsku, Belgicku či Británii. Víchrica, na niektorých miestach s rýchlosťou až 160 kilometrov, spôsobila hmotné škody a prerušila dodávky elektrickej energie do zhruba 112-tisíc domácností. Problémy zaznamenali aj na holandskom letisku Shiphol, kde mali piloti lietadiel pri pristávaní čo robiť, aby dosadli v poriadku na zem. Airbus spoločnosti Swiss Air dokonca musel manéver prerušiť a znovu vzlietnuť.

Hrôza v oblakoch: Pasažierom oznámili smutnú správu, potom prišli minúty v mučivých bolestiach

Vietor vo Francúzsku zrážal stromy a poškodil strechy domov. Búrlivé počasie trvalo až do pondelkového večera. Podľa služby Meteo-France sa takéto víchrice vyskytujú v oblasti trikrát až štyrikrát do roka.

Vietor presahujúci stokilometrovú rýchlosť sužoval aj rozsiahle oblasti v Belgicku a na mnohých miestach spôsobil nemalé škody. Úrady dokonca museli vyzvať, aby ľudia kvôli škodám už nevolali na preťaženú celoštátnu linku 112, ale aby sa obracali na miestnych hasičov.

Intenzívne dažde a prudký vietor s poryvmi o sile až okolo 160 kilometrov za hodinu udreli aj na pobrežné oblasti v juhozápadnom Anglicku. Len v grófstve Devon zostalo podľa BBC kvôli búrke bez elektriny viac ako 1000 nehnuteľností.

Nebezpečné výčiny počasia ovplyvnili aj prevádzku na letisku Shiphol v Amsterdame. Ako možno vidieť z videí, piloti nemali pri pristávaní vôbec ľahkú úlohu. Prudký vietor boeingami aj airbusmi poriadne zamával. Pristávanie Airbusu A320 švajčiarskej spoločnosti Swiss Air dokonca musel pilot prerušiť tesne nad zemou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu