Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smrť, o ktorej sa nepíše a smiešne pokuty: Natáčanie filmov si vyžiadalo desiatky mŕtvych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Najmenej 43 ľudí od roku 1990 zahynulo a okolo 150 bolo zranených s doživotnými následkami pri natáčaní amerických filmov. Z analýzy súdnych dokumentov, informácií v médiách a záznamov bezpečnostných agentúr to zistila agentúra AP. Pokiaľ ide o medzinárodnú kinematografiu, tá má od roku 2000 na svedomí 37 ľudských životov.

Vrah Brandona Leeho je mŕtvy: Príčina smrti slávneho herca je neznáma!

Každoročne sú ľudia stojaci za kamerou i pred ňou vystavovaní zraneniam, popáleninám, zlomeninám či dokonca smrteľným zraneniam pri výrobe filmov, ktoré potom zapĺňajú sály stoviek kín a zaisťujú autorom špičkovú televíznu sledovanosť. V roku 2015 zahynulo v Argentíne pri havárii vrtuľníka desať ľudí pri natáčaní televíznej reality show. Rok predtým výbuch pri natáčaní filmu v Iráne usmrtil šesť členov štábu. Pri filmovaní podmorskej fauny pri austrálskych brehoch zabila v roku 2006 austrálskeho dokumentaristu Steva Irwina raja, ktorá ho bodla priamo do srdca.

Nehody hercov majú širokú publicitu, ako napríklad zlomená noha hollywoodskej hviezdy Harrisona Forda z natáčania siedmej epizódy Hviezdnych vojen v roku 2014. O incidentoch ani smrteľných úrazoch členov filmových štábov sa ale väčšinou verejnosť nič nedozvie.

Harrison Ford
Zobraziť galériu (3)
Harrison Ford  (Zdroj: SITA)

"Tieto príhody sa väčšinou zametajú pod koberec," povedal americkej agentúre novinár Stephen Farber. O smrteľné incidenty filmových štábov sa začal zaujímať od roku 1982, kedy pri natáčaní hororovej sci-fi Zóna súmraku havaroval vrtuľník. Pri katastrofe zomrel herec Vic Morrow a dve deti.

Za zranenia a úmrtia sú filmové spoločnosti pokutované, ale sumy nie sú väčšinou veľké. Keď v roku 1993 zomrel na strelné zranenia pri natáčaní filmu Vrana predstaviteľ titulnej úlohy Brandon Lee, zaplatili producenti pokutu 55 000 dolárov (cca 51 700 eur). V kinách pritom film utŕžil 50 miliónov dolárov (cca 47 miliónov eur).

Brandon Lee
Zobraziť galériu (3)
Brandon Lee  (Zdroj: telkac)

Pri výrobe filmu Avengers uvádzaného v kinách v roku 2012 sa pri natáčaní jednej zo scén zabil herec John Suttles, keď spadol z korby nákladného auta. Producenti dostali za nedostatočné bezpečnostné zaistenie pokutu 745 dolárov (asi 700 eur).

Od roku 2003 organizujú hlavné hollywoodske štúdiá v spolupráci s odbormi špeciálne bezpečnostné kurzy pre pracovníkov filmových štábov, ktorými už prešlo okolo 50-tisíc ľudí. Náplň kurzov sa rozšírila po incidente z roku 2014, kedy pri natáčaní akčnej vlakovej scény zahynula asistentka kamery Sarah Jonesová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu