Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Milujete knihy? Týchto 10 by ste mali prečítať aspoň raz za život!

Čítanie kníh nás obohacuje Advertoriál Zobraziť galériu (11)
Čítanie kníh nás obohacuje (Zdroj: thinkstock.com)

Či už klasicky uložené v poličke v domácnosti, alebo pohodlne a moderne v elektronických čítačkách, knihy sú stále v našom okolí. Čítanie je výborným relaxom, zdrojom vzdelávania sa a trénovania mozgových závitov, ale aj dobrou témou na rozhovor.

Zostavili sme pre vás zoznam desiatich kníh, ktoré by nemali chýbať vo vašej drevenej alebo elektronickej knižnici a ktoré by mal každý prečítať aspoň raz za život.

Mario Puzo - Krstný otec

Krstný otec je jedným z najoceňovanejších filmov histórie. Podobne obdivovaná je však aj jeho knižná predloha od Američana talianskeho pôvodu Maria Puza. Samotný autor sa podieľal na scenároch k všetkým trom filmom z prostredia mafiánskej rodiny Corleonovcov. Pikoškou je, že Puzo do svojich diel často “prepašoval” skutočné a známe osobnosti, samozrejme pod vymyslenými menami. Johnny Fontane našiel svoju predlohu v legendárnom spevákovi a priateľovi mafiánov Frankovi Sinatrovi, pri rodine Winegardnerovcov sa zase inšpiroval klanom zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho.

Mario Puzo - Krstný
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Antoine de Saint-Exupéry - Malý princ

Exupéry napísal jednu z tých kníh, ktoré dokážu čítať deti aj dospelí. A kým tí najmladší si z nej vezmú rozprávkový príbeh o putovaní princa z planéty na planétu, dospelí zas zaujímavé filozofické myšlienky.. Niet divu, že Malý princ bol preložený už do 250 jazykov, vrátane slovenčiny, a patrí k trom historicky najpredávanejším knižným titulom. Úspechu knihy sa však francúzsky spisovateľ a letec Antoine de Saint-Exupéry nedožil. Jeho lietadlo zmizlo počas druhej svetovej vojny (a len rok po vydaní Malého princa) pri francúzskom pobreží.

Antoine de Saint-Exupéry -
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Jack Kerouac - Na ceste

Jack Kerouac napísal svoj najznámejší román Na ceste na jediný zvitok papiera. Mal viac ako 15 metrov a Kerouac ho používal, aby ho pri písaní nevyrušovalo menenie listov v písacom stroji. Na zvitok totiž zapisoval svoje spomienky z cestovania po Amerike s kamarátmi,  často tiež známymi bítnickými spisovateľmi. Tento nápad sa oplatil, dielo Na ceste je doteraz považované za základný pilier literatúry 20. storočia, a to nielen tej bítnickej.

Jack Kerouac - Na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Michail Bulgakov - Majster a Margaréta

K láske k tejto knihe sa priznal aj predstaviteľ Harryho Pottera, herec Daniel Radcliffe: ,,Ak by som mal byť jednou postavou zo sveta literatúry, bol by to Mosúr z mojej najobľúbenejšej knihy Majster a Margaréta. Preto, že je to päť stôp vysoká mačka, ktorá strieľa z revolveru!” Ruský spisovateľ Michail Bulgakov začal na Majstrovi a Margaréte  pracovať už koncom 20. rokov 20. storočia, kvôli ťažkej poruche zraku však musel román diktovať. V knihe sa objavujú aj kontroverzné témy, ako napríklad existencia diabla alebo čiernej mágie., Aj preto vychádzala v rôznych cenzurovaných vydaniach ešte tri dekády po smrti autora.

Michail Bulgakov - Majster
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

J. D. Salinger - Kto chytá v žite

Kto chytá v žite je, podobne ako Malý princ, určený mnohým generáciam čitateľov. Pravdepodobne každý v sebe nájde aspoň kúsok Holdena Caufielda flákajúceho sa ulicami New Yorku. Zaujímavé je, že Salinger na svoje zásadné dielo z 50. rokov 20.storočia  vlastne nenadviazal.. Vydal a napísal niekoľko poviedok, no roky žil v ústraní. Mimochodom, práve tento titul držal v rukách pri zatýkaní  vrah Johna Lennona - Mark Chapman.

J. D. Salinger -
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ladislav Mňačko - Ako chutí moc

Ladislav Mňačko bol známy najmä ako publicista a práve svoj novinársky štýl zohľadnil vo svojom vrcholnom diele Ako chutí moc. Tento zakázaný román z prelomového roku 1968 zvečnil morálny rozklad spoločnosti v povojnovom čase 50. rokov 20. Storočia. Žurnalistickým štýlom autor brilantne zanalyzoval vplyv moci na jednotlivcov, čo sa samozrejme nepáčilo vtedajšiemu režimu. Mňačko po vydaní knihy emigroval, najskôr do Izraela, neskôr do Rakúska, kde žil až do prevratu v roku 1989.

Ladislav Mňačko - Ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Vladimir Nabokov - Lolita

Lolita je ďalšou knihou, ktorú čiastočne pomohol presláviť film. Príbeh lásky muža stredného veku k tínedžerke totiž zaujal aj legendárneho režiséraStanleyho Kubricka.  A hoci filmová predstaviteľka Lolity Sue Lyon bola naozaj mladá (mala len štrnásť rokov) film bol v mnohých smeroch pozmenený a cenzurovaný. Samotný Nabokov, v Amerike usadený Rus, neskôr ľutoval, že sa vôbec pustil do scenára. ,,Jediná vec, ktorá ma na týchto filmových adaptáciach zaujíma sú peniaze. Je mi úplne ukradnuté, že to niekto nazýva umením,” vyjadril sa neskôr.

Vladimir Nabokov - Lolita
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

George Orwell - 1984

Kultový utopistický román 1984 od Angličana Georga Orwella je tvrdou kritikou totalitných režimov. Práve z neho vzišla aj dobre známa postava Veľkého brata, ktorý sleduje každého jedného obyvateľa. Toto pomenovanie sa často  spája s dobou internetu a sociálnych sietí, ale figurovalo aj v názve reality šou Big Brother. Orwell však svoje dielo prirodzene napísal o dekády skôr, pracoval na ňom už v roku 1948, čo sa pravdepodobne odzrkadlilo aj v názve. Inými plánovanými názvami diela boli aj 1980 a 1982.

George Orwell - 1984
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Fiodor Michajlovič Dostojevskij - Zločin a trest

Zločin a trest je základným pilierom realistickej literatúry 19. storočia. Dostojevskij  hopísal v ťažkých časoch -  bol zadĺžený, snažil sa uživiť rodinu svojho mŕtveho brata a zároveň do diela preniesť atmosféru spoločnosti. Aj preto bol pôvodne román nazvaný Opilci a autor v ňom chcel zobraziť najmä alkoholom sužované ruské rodiny a jeho vplyv na deti. Nakoniec sa príbeh o študentovi Raskoľnikovi zmenil na filozofické dielo o živote s vinou a očakávaní trestu za chyby, ktorých sa dopustil.

Fiodor Michajlovič Dostojevskij -
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Pavol Dobšinský - Prostonárodné slovenské povesti

Výber slovenských rozprávok zozbieraných Pavlom Dobšinských nemohol vo výbere chýbať už len preto, že pred niekoľkými rokmi zvíťazil v hlasovaní divákov Slovenskej televízie v ankete Moja naj kniha. Zbierku Prostonárodných slovenských povestí známu aj ako Slovenské rozprávky Dobšinský pôvodne vydal až v ôsmich zošitoch v rokoch 1880 - 1883. Rozprávky a povesti zbieral dlhé roky, sám ich prepisoval, upravoval, štylizoval a dodnes sú jedným z najvydávanejších a najčítanejších diel slovenskej literatúry. Preložené boli aj do čínštiny alebo francúžštiny.

Pavol Dobšinský - Prostonárodné
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Prečo sú e-knihy cool:

  • Knihu máte k dispozícii hneď po zakúpení, nemusíte čakať v radoch, alebo kým vám vašu objednávku prinesie poštár. 
  • Vaša knižnica je pekne pokope vo vašej čítačke a na cestách tak máte so sebou viac, ako len jednu knihu. 
  • E-knihy šetria miesto, čo ocenia najmä ľudia bývajúcich v malých bytoch. 
  • Predajom e-kníh sa šetrí papier, ktorý by bol inak minutý na tlač kníh a časopisov. 
  • Nemôže sa stať, že sa titul vypredá, vždy bude k dispozícii vo vašom obľúbenom internetovom obchode

 

Tento článok sme vám priniesli v spolupráci s odborníkmi na e-ink knihy www.skvelo.sk

 

Viac o téme: KnihyČítačka kníhDibuk sagaSkvelo.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu