Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ranná káva musí byť: Päť dôvodov, prečo si ju vychutnať každý deň

Kávové nápoje Advertoriál Zobraziť galériu (12)
Kávové nápoje (Zdroj: DeLonghi)

BRATISLAVA - Vôňa kávy je pre mnohých ľudí symbolom začínajúceho sa dňa. Väčšina Slovákov uprednostňuje jej pitie práve v ranných a dopoludňajších hodinách – a veľmi správne. Šálka tohto nápoja vás totiž už vopred dokáže naladiť, aj keď vás čaká veľmi ťažký deň. Zistite, prečo to tak je!

Patrí zvuk kávovaru aj medzi vaše obľúbené? Vôňa čerstvo namletej a zaliatej kávy je pre vás doslova balzam na dušu? Potom určite oceníte pozitíva, ktoré tento nápoj prináša do vášho života. Nejde pritom len o rôzne zdravotné benefity, ktoré znižujú napríklad riziko cukrovky či Alzheimerovej choroby. 

Mohlo by vás zaujať: 
Chcete cvičiť naozaj efektívne? Nezabudnite si dopriať šálku kávy

Preberie vás

Ranné vstávanie vie niekedy poriadne potrápiť. Našťastie, aj na tento problém existujú riešenia – a káva je jedným z nich. Ktorá je na tento účel najlepšia? Podľa Alexandra Szaba z pražiarne Čierna Perla treba počúvať najmä vlastné chute: ,,Niekto si dá rád cappuccino, iný uprednostňuje silnejšie kávy s vyšším obsahom kofeínu na prebratie. Vtedy sa hodí viac robusta, ktorá je naň bohatšia ako napríklad arabica. Robusta zjemní chuť kávy a zároveň je dvakrát tak penivá, takže sa výborne hodí aj na espresso.“ To si môžete s kvalitným kávovarom jednoducho vyrobiť aj sami doma. Vyberať treba zároveň menej pražené druhy kávy. Nemajú možno natoľko výraznú chuť, ale zato obsahujú viac kofeínu. 

Zlepší náladu

Ak vás čaká v práci náročný deň a vy ste už teraz nervózni, pripravte si šálku kávy. Podľa zistení vedcov z Univerzity v Soule má totiž už len samotná jej aróma upokojujúce účinky – najmä, ak ste toho v noci veľa nenaspali. Zaujímavé na ich zistení je, že kávu netreba ani dopiť. Stačí si len k šálke privoniavať. Viacero ďalších štúdií tento či podobný efekt potvrdilo. Národný inštitút zdravia v USA napríklad zistil, že náruživí kávičkári majú o 10 percent nižšiu pravdepodobnodť depresie. Vedúci výskumu Honglei Chen to nepripisuje kofeínu, ale antioxidantom, ktoré tento nápoj obsahuje. 

Spokojná žena s pohárom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zahreje – aj ochladí

V súčasnom chladnom počasí zrejme oceňujete jej schopnosť prehriať organizmus po opustení teplej postele. Ak chcete jej účinky znásobiť, pridajte do nej škoricu, alebo si kávu zalejte jemným vývarom zo zázvoru, nebojte sa experimentovať. Horúca káva je však nápoj vhodný aj pre teplé letné rána a dni. Telo povzbudí k poteniu a organizmus tak paradoxne schladí lepšie, ako studený nápoj. Ak sa vám však teplá naozaj nežiada, pokojne si doprajte jej ľadovú variáciu.

Predstavuje príjemný rituál

Či si tú svoju vychutnáte v pokoji domova, alebo po príchode do práce, ide o príjemný zážitok. A ako všetci dobre vieme, v dnešnej uponáhľanej dobe je psychohygiena rovnako dôležitá ako zdravé stravovanie či pravidelný pohyb.  ,,Vždy o pol jedenástej máme s chalanmi „coffee break“. Stretneme sa pri kávovare a preberieme všetko zaujímavé od futbalu až po otravných klientov. Každý týždeň skúšame iný druh kávy a je to jeden z mojich obľúbených rituálov v práci,“ hovorí Maroš z Bratislavy (26). 

Na rannej káve
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zvyšuje vašu šancu na lepší zárobok

Peniaze nie sú všetko, ale predsa len... Britskí vedci v roku 2013 zistili, že milovníci kávy v Spojenom kráľovstve zarábajú ročne o 2 000 libier (asi 2 235 eur) viac ako tí, ktorí dávajú prednosť čaju. A to aj napriek tomu, že sú v robote skôr pohodoví a je s nimi údajne viac zábavy. Nuž, o dôvod viac vychutnať si šálku čierneho nápoja bez výčitiek! 

Článok sme vám priniesli v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti De'Longhi

Viac o téme: KávaKávovarDeLonghi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu