Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podvod na maturite mal jednu chybu: Študent chcel spraviť skúšku dospelosti, drsný KONIEC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA - Na polroka verejnoprospešných prác v rozsahu 20 hodín mesačne odsúdil súd vo východopoľskom Bialystoku dvoch bratov. Učenlivejší zo súrodencov sa totiž pokúšal zastúpiť brata na maturite z matematiky. Podvod si ale všimla skúšobná komisia, uviedla spravodajská televízia TVN 24.

Všetko sa odohralo počas májových maturít na miestnej technickej škole. Falošný študent prišiel na skúšku, predložil občiansky preukaz a zapísal sa do zoznamu prítomných maturantov. Učitelia si však všimli, že mladík nie je tým, za koho sa vydáva. Vyzeral inak ako na fotografii v doklade. Navyše v komisii zasadala učiteľka, ktorá učila jeho brata. 

Keď privolali na miesto políciu, mladík utiekol.  Namiesto neho sa do školy dostavil jeho brat, ospravedlnil sa a chcel zložiť skúšku. To mu ale komisia nedovolila. Žiak sa neskôr priznal, že na maturitu poslal svojho o dva roky mladšieho súrodenca. 

Podvod na maturite mal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Obaja bratia skončili na policajnej stanici, kde si vypočuli obvinenia. Ten, kto skúšal maturovať za brata, sa pred súdom zodpovedal z použitia cudzích dokladov a falšovania úradnej listiny. Súrodenec zas čelil obvineniu z napomáhania trestnému činu. Obom hrozilo až päť rokov väzenia. 

Podvod na maturite mal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Riaditeľ Bialystock techniky zdôraznil, že podvodník nebol žiakom školy. "Učím viac ako 35 rokov. Maturít mám za sebou už kopec, ale toto je prvý takýto prípad," vyhlásil Tadeusz Halicka. Dodal, že dotyčný študent síce mohol maturovať z ďalších predmetov, ale bolo jasné, že skúšku z matematiky ani z dospelosti nezložil. 

Viac o téme: PodvodMaturitaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu