Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Päť každodenných vecí v živote, ktoré všetci robíme a môžu nás zabiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Je vedecky dokázané, že každý z piatich zvykov alebo činností, o ktorých sa práve dočítate, výrazným spôsobom znižujú dĺžku života a môžu viesť ku skoršej smrti. Niektorým z nich je ale naozaj ťažké sa vyhnúť, pretože tvoria samozrejmú súčasť našich životov. A ktoré to teda sú?

Sedenie na stoličke

Ak práve sedíte na stoličke, radšej z nej vstaňte, pretože pridlhé vysedávanie zvyšuje riziko infarktu až o 54 percent. Dokázala to štúdia Univerzity v Sydney z roku 2009, ktorá skúmala 17-tisíc ľudí a ich každodenné sedavé zvyky. Ďalšie výskumy k infarktu pridali ešte aj zvýšené riziko výskytu rakoviny a cukrovky. Hrozí to najmä vtedy, ak na stoličke sedíte denne dlhšie ako tri hodiny. Pokiaľ máte sedavé zamestnanie, odborníci odporúčajú vstať každých tridsať až štyridsať minút a poriadne si pretiahnuť a ponaťahovať nohy- 

Päť každodenných vecí v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Príliš málo spánku

Nedostatočný spánok môže viesť k zvýšeniu hmotnosti, bolestiam hlavy, úzkosti a ďalším ochoreniam. Ak spávate menej ako štyri hodiny denne, pridá sa k tomu navyše aj riziko vzniku ischemickej choroby srdca, čo automaticky pomaly, ale isto, skracuje dĺžku vášho života. Dospelí by si mali dožičiť sedem až deväť hodín spánku denne. 

Päť každodenných vecí v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Príliš veľa spánku

Ak si z času na čas radi dlhšie pospíte, nič sa nedeje. Pokiaľ ale vyspávate viac ako deväť hodín denne pravidelne, takisto to nerobí dobre vášmu telu a môžete si tak akurát uhnať nejaké srdcové ochorenie. Podľa štúdie Nórskej univerzity vied a technológií je toto riziko až o tretinu vyššie. 

Spánok je pre celkové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zlomené srdce

Syndróm zlomeného srdca, oficiálne známy ako kardiomyopatia takotsubo, je dočasný stav postihujúci ľavú srdcovú komoru. Do štyroch týždňov zvyčajne ustúpi a nezanechá po sebe žiadne trvalé poškodenie srdca. Syndróm vyvoláva extrémny emocionálny alebo fyzický stres. Jeho symptómy sú prakticky rovnaké ako pri infarkte. V štúdii uverejnenej v Americkom magazíne medicíny sa píše, že so syndrómom zlomeného srdca sa liečilo už 45 pacientov, deväť z nich zomrelo. 

Päť každodenných vecí v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Televízia/počítač

Asi nikto nebude prekvapený, keď povieme, že dlhé pozeranie na obrazovku, či už televíznu alebo počítačovú, je škodlivé. Ak na ňu "čumíte" viac ako štyri hodiny denne, riskujete tým vznik kardiovaskulárnych chorôb, čo v konečnom dôsledku môže viesť k predčasnému úmrtiu. Informovali o tom v Magazíne americkej kardiologickej spoločnosti (JACC). Ohrozenou skupinou sú najmä deti, pretože tým navyše pridlhým pozeraním televízie alebo počítača hrozí poškodenie mozgu. Lekári tento stav nazvali elektronický syndróm obrazovky. 

Päť každodenných vecí v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: InfarktSrdcové ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu