Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojna, ktorá navždy zmenila smerovanie sveta: Guerillové útoky a zbytočné civilné obete

Operácia Trvalá sloboda Zobraziť galériu (3)
Operácia Trvalá sloboda (Zdroj: TASR/AP)

KÁBUL - Pred pätnástimi rokmi, 7. októbra 2001, začali Spojené štáty v reakcii na teroristické útoky zo septembra 2001 vojnu v Afganistane. Prinášame vám základné údaje o konflikte, ktorý vo veľkom poznačil vývoj vo svete.

Vojnu v Afganistane začali USA na čele s prezidentom Georgom Bushom mladším v reakcii na teroristické útoky siete al-Kájda z 11. septembra 2001. Afganské vládnuce islamistické radikálne hnutie Taliban navyše odmietlo Američanom vydať vodcu al-Kájdy Usamu bin Ládina, ktorý útoky zosnoval. 

Vojna, ktorá navždy zmenila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Prvý nálet na afganskú metropolu Kábul uskutočnili USA s Veľkou Britániou 7. októbra. Bombardovanie podporila Bezpečnostná rada OSN nasledujúci deň. Cieľom operácie Trvalá sloboda bolo zvrhnúť Taliban, nastoliť demokraticky zvolenú vládu a zničiť teroristickú sieť al-Kájda a jej šéfa bin Ládina. Z toho sa podarilo zvrhnúť talibanskú vládu (november 2001) a zabiť bin Ládina (máj 2011), zahynul aj vodca Talibanu mulla Umar. Podľa pozorovateľov sa ale nepodarilo nastoliť stabilnú vládu, po roku 2004 navyše začal Taliban guerillové útoky na koaličné sily, kritizovali sa aj civilné obete či stiahnutie západných vojenských síl bez úspešnej stabilizácie krajiny. 

Na základe rezolúcie OSN z 20. decembra 2001 boli do Afganistanu vyslané Medzinárodné sily pre podporu bezpečnosti (ISAF), ktoré od roku 2003 do konca roku 2014 spadali pod velenie Severoatlantickej aliancie. Najviac zahraničných vojakov - zhruba 130-tisíc, bolo v krajine v roku 2011, z ktorých tam jednu tretinu vyslali USA. V septembri 2014 podpísal Afganistan so Spojenými štátmi a NATO dohody, ktoré umožnili menšiemu počtu zahraničných vojakov zostať v Afganistane. Koncom roka 2014 tak v krajine skončila bojová misia NATO a USA. 

Vojna, ktorá navždy zmenila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

V krajine pôsobí od začiatku roka 2015 nebojová misia Resolute Support, ktorej úlohou je výcvik afganských bezpečnostných zložiek. V nej majú najväčší podiel opäť Spojené štáty, ktoré poskytli vyše 10-tisíc vojakov. Dokopy pôsobí v operácii približne 13-tisíc vojakov. Od roku 2001 zahynulo v Afganistane podľa štatistík serveru icasualties.org viac ako 3500 príslušníkov zahraničných jednotiek. Za pätnásť rokov sa údajne do Afganistanu vrátilo 5,5 milióna skorších utečencov, ďalšie asi dva milióny ale stále žijú mimo svojho domova. 

Viac o téme: Al-kájdaBin ládin11. septemberTalibanVojna v afganistane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu