Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Austrálii konečne zapršalo

Dážď je mimoriadne podstatný pre zimné plodiny, no bude ho treba podstatne viac, aby sucho prestalo mrzačiť úrodu
Dážď je mimoriadne podstatný pre zimné plodiny, no bude ho treba podstatne viac, aby sucho prestalo mrzačiť úrodu

SYDNEY - V istých častiach Austrálie v piatok konečne prišiel dlhoočakávaný dážď, no ako poľnohospodári varovali, vody bude treba podstatne viac, aby sa pôda spamätala zo šesťročného sucha.

V mestách na východe Austrálie spadlo minimálne 25 milimetrov zrážok odkedy vo štvrtok nad krajinu dorazil dažďový oblačný systém. Národná federácia poľnohospodárov uviedla, že dážď je mimoriadne podstatný pre zimné plodiny, no bude ho treba podstatne viac, aby sucho prestalo mrzačiť úrodu a neohrozovalo zdroje pitnej vody v mestách.

"Takýto dažďový systém neukončí sucho. Je to istým spôsobom úľava, ale skutočne by sme potrebovali mesiac takýchto dažďov, aby sa veci zlepšili," uviedol prezident federácie David Crombie pre Australian Broadcasting Corporation. "Potrebujeme naplniť vyčerpané vodné plochy, ktoré zásobujú potoky a rieky a samozrejme, naplniť rezervoáre. Dážď sme veľmi uvítali a radi by sme sa tešili i z ďalšieho."

Až 70 milimetrov zrážok prekvapilo obyvateľov odľahlejších oblastí, kde sa cesty zmenili na rieky a niekoľko škôl muselo pre náhlu prietrž mračien zrušiť telesnú výchovu na ihriskách. V južnom štáte Viktória, v ktorom padlo najviac zrážok, očakávajú dážď aj v piatok a počas víkendu.

Premiér John Howard, ktorý pred mesiacom varoval, že najväčšia poľnohospodárska zóna je ohrozená, ak nezačne do júna pršať, privítal dážď s potešením. "Niektoré z našich modlitieb boli vyslyšané. Potrebujeme však ešte dni a týždne dažďov, aby bolo sucho definitívne zažehnané," povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu