Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Celý život ste žili v klamstve, odkazuje NASA: Pozrite sa, v akom ste skutočne znamení

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Kto si nikdy neprečítal astrologickú predpoveď alebo horoskop k svojmu znameniu, klame sám seba. Čo a kto sú astronómovia, a kde sa vyskytla chyba pri určovaní znamení zverokruhu, vysvetlila NASA. Jedno je však isté, doterajší život ste možno žili v mylnej predstave o tom, čo vás ovplyvňuje a akí ste.

Astronómia je vedecký výskum všetkého, čo sa nachádza vo vesmíre. Astronómovia a ďalší vedci vedia, že hviezdy, ktoré sú mnoho svetelných rokov ďaleko, nemajú žiadny vplyv na bežnú činnosť človeka na Zemi.

Astrológia nie je veda, je to niečo iné. Nikto nepreukázal, že astrológia dokáže predvídať budúcnosť alebo popísať charakter človeka na základe dátumu narodenia. Aj tak, rovnako ako čítanie fanazijných príbehov, si množstvo ľudí rado prečíta ich astrologickú predpoveď alebo horoskop.

Horoskop pre deti narodené
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia)

Niektoré podivné symboly obkolesujú vonkajšok Star Finderu. Tieto symboly znamenajú niektoré zo súhvezdí zverokruhu. Čo je zverokruh, a čo je zvláštne na týchto súhvezdiach?

Predstavte si priamku smerujúcu zo Zeme cez Slnko, a von do priestoru mimo našej slnečnej sústavy, kde sú hviezdy. Potom, obraz Zeme po jej obežnej dráhe okolo Slnka. Táto pomyselná čiara sa bude otáčať, čo ukazuje na rôzne hviezdy po dobu jedného kompletného výletu okolo Slnka, alebo jedného roka. Všetky hviezdy, ktoré ležia v blízkosti pomyselnej plochy, sa podľa imaginárnej línie tak povediac skladajú do zverokruhu.

Celý život ste žili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: flickr)

Súhvezdia v zverokruhu sú jednoducho súhvezdia, na ktoré táto imaginárna priamka mieri počas ich celoročnej - rok trvajúcej cesty.

Dlhá história pri pohľade na hviezdy.

V dávnych dobách astronómovia nie úplne chápali pohyb Zeme, Slnka a hviezd. Nemali predstavu o tom, aký je vesmír obrovský. Boli však horliví pozorovatelia oblohy a snažili sa v tom nájsť nejaký zmysel.

Ľudia si už vtedy predstavovali, že súhvezdia by mohli byť veľmi dôležitými symbolmi, ktoré rozprávajú príbehy o ich bohoch a ďalších mýtoch. Nebol to teda veľký krok, aby dospeli k predpokladu, že meniace sa pozície súhvezdí v rôznych obdobiach roka, môžu byť pre ľudí a udalosti na Zemi dôležité.

Celý život ste žili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wtfhub.com)

Babylončania žili pred viac ako 3000 rokmi. Rozdelili zverokruh na 12 rovnakých častí, niečo ako keď rozrežete pizzu na 12 rovnakých kúskov. Vybrali 12 súhvezdí zverokruhu, jeden pre každý z 12 súhvezdí. Babylončania vzhľadom na to, vytvorili na základe fázy Mesiaca 12 – mesačný kalendár. Každému mesiacu bolo pridelené vlastné súhvezdie zverokruhu.

Ale podľa dávnych príbehov Babylončanov, existovalo 13 súhvezdí vo zverokruhu. (Iné kultúry a tradície dokonca rozpoznávali až 24 súhvezdí zverokruhu.). Takže Babylončania si jedno s názvom Hadonos vybrali a vynechali ho. Aj tak, sa niektoré z vybraných 12 nedali presne a jednoznačne zaradiť do svojho prideleného mesiaca a zasahovali do po ňom nasledujúceho. 

BARAN 19. apríla - 14. mája
BÝK 15. máj - 21. jún 
BLÍŽENEC  22. jún - 20. júl
RAK  21. júl - 10. august
LEV 11. august - 16. september
PANNA  17. september - 31. október 
VÁHY  1. november - 23. november 
ŠKORPIÓN 24. november - 29. november
HADONOS 30. november - 18. december
STRELEC  19. december - 20. január
KOZOROŽEC 21. január - 16. február 
VODNÁR 17. február - 12. marec 
RYBY  13. marec - 18. apríl 

Keď po prvýkrát Babylončania vynašli 12 znamení zverokruhu, tí narodení približne medzi 23. júlom a 22. augustom sa rodili v súhvezdí Leva. Teraz o 3000 rokov neskôr, sa obloha posunula, pretože sa posunula aj zemská os.

Celý život ste žili
Zobraziť galériu (5)

Znamená to teda, že ten, kto ma narodeniny 4. augusta, by sa nenarodil pod znamením Leva ale predchádzajúcim, čo je Rak.  

Súhvezdia sú rôznej veľkosti a tvaru, to znamená, že Slnko strávi odlišný čas pri prechádzaní okolo každého z nich. Znamenia Panna by teda trvali po dobu 45 dní, a taký Škorpión iba 7 dní. Predpokladá sa, že ak chceli mať Babylončania poriadok vo svojom 12 – mesačnom kalendári, ignorovali skutočnosť, že Slnko sa pohybuje cez 13 súhvezdí. Potom sa priradila rovnaká doba trvania každého znamenia.

Viac o téme: ZverokruhZnameniaNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu