Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tajomná smrť šéfa OSN: Bolo letecké nešťastie plánovanou vraždou? Príčina tragédie neznáma

Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld (Zdroj: UN/DPI)

NDOLA/PRAHA - Lietadlo DC-6, na ktorého palube bolo 16 osôb vrátane 56-ročného generálneho tajomníka OSN Daga Hammarskjölda, sa pred 55 rokmi, 18. septembra 1961, zrútilo tesne pred pristátím v severorhodéskom (teraz zambijskom) meste Ndola. Hammarskjöld tam cestoval na stretnutie s prezidentom konžskej odštiepeneckej provincie Katanga, aby sa pokúsil medzi ním a Kongom sprostredkovať mierovú dohodu. Nešťastie, ktoré nebolo dodnes spoľahlivo objasnené, nikto neprežil.

Záhada smrti letkyne Amelie Earhartovej konečne vyriešená? Špionáž a život pod novou identitou

Podľa jednej z verzií lietadlo údajne zostrelili žoldnieri najatí belgickou banskou spoločnosťou, podľa oficiálneho vyšetrovania sa ale nenašli dôkazy, že by na stroj bolo vystrelené alebo že by explodoval vo vzduchu. Švéd Göran Björkdahl v roku 2011 napísal, že verí, že to bola vražda, za ktorou stáli spoločnosti z medených baní. Vlani preto šéf OSN ustanovil panel, ktorý publikoval svoje závery. Podľa nich nemožno zatiaľ určiť presnú príčinu nešťastia, lietadlo ale už pri pristávaní horelo.

Hammarskjöld, švédsky finančný odborník a obratný diplomat (narodený 29. júla 1905), bol do čela OSN zvolený v roku 1953 a počas svojho funkčného obdobia musel čeliť útokom zo všetkých strán. Podarilo sa mu presadiť rad nezávislých akcií, ktorými dával najavo, že OSN sa bude snažiť vystupovať nezávisle. Mesiac po smrti mu bola udelená Nobelova cena za mier.

Viac o téme: Dag Hammarskjöld
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu