Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Ruská rieka sa sfarbila dokrvava: Obyvatelia sa boja božieho znamenia o hroziacej vojne

Rieka má sýto červenú farbu.
Rieka má sýto červenú farbu. (Zdroj: Twitter/Женни Шаден)

MOSKVA - Niektorí Rusi sa obávajú novej svetovej vojny po tom, čo sa rieka neďaleko mesta Norilsk zmenila na krvavý kúpeľ. Je to podľa nich znamenie od Boha, že sa udeje niečo apokalyptické. Zvyšok obyvateľov sa však skôr domnieva, že ide o priemyselnú haváriu v továrni na nikel, ktorú však zatiaľ nikto nepotvrdil.

Vedci pátrajú po objasnení záhady: Čo to je? Podivné "monštrum" nájdené v zamrznutej Sibíri

Rieka Daldykan sa sfarbila na krvavo červeno a existujú obavy, že ide o výsledok priemyselnej havárie, ktorý by sa mohol rozšíriť aj do ďalších vodných ciest po celej krajine. Prvýkrát si nevšedný incident všimli v blízkosti továrne vlastnenej spoločnosťou Norilsk Nikel.

Odľahlé mesto leží pri polárnom kruhu a viac ako štvrtina 210-tisícovej populácie pracuje v továrni. Ťaží sa tu pätina svetovej produkcie niklu a viac ako polovica produkcie paládia, kovu používaného v automobilových výfukoch a šperkárstve.

Mnohí obyvatelia o svojom znepokojení zo sfarbenia rieky informovali na sociálnych sieťach. Niektorí sa domnievajú, že sa všetkým je únik v hute, podľa iných zase do vody presiakli minerálne rudy. Našli sa však aj takí, ktorí tvrdia, že je to božie znamenie hovoriace o hroziacej vojne. Jeden z diskutujúcich ju nazval riekou krvi.

Jevjegnil Belikov, bývalý továrenský robotník, sa pre ABC News vyjadril, že nádrž v továrni má podobnú farbu, a preto ju zamestnanci nazvali Červené more. "V zime je sneh tiež červený. Na jednej strane je to krásne, na druhej, sú to chemikálie," uviedol.

Podľa denníka The Siberian Times prebiehajú kontroly, ktoré majú zistiť príčinu, prečo sa rieka sfarbila a produkciu v továrni znížili. Hovorca spoločnosti Norilsk Nikel sa vyjadril, že zatiaľ sa nepotvrdilo vypustenie priemyselných odpadových vôd do rieky Daldykan, ktoré by mohlo ovplyvniť jej stav. Naďalej však monitorujú životné prostredie okolo rieky a výrobných závodov, využívajú pritom aj lety vrtuľníkov.

Viac o téme: Rieka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu